Tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2018

Edelliset tapahtumat 2017

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Pinkopahvituksen taito kiinnostaa!

Pinkopahvikurssi
pidetään historiallisessa pitsihuvilassa, Villa Skogshyddanissa, Turun Ruissalossa.

Ajankohta: viikonloppu 21.–22.4., kumpanakin päivänä klo 10–16.

Kurssin aikana opit sekä seinien että kattojen päällystyksen: käymme läpi kaikki pinkopahvitukseen kuuluvat työt.

Kurssimaksu: yhdistyksen jäsenille 160 euroa, muille 190 euroa.
Hinta sisältää kahvit ja lounaan sekä lauantaina että sunnuntaina.

Opettajana rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.

KURSSI ON TÄYNNÄ!

Vanhan talon kuntokartoituskurssi 28.4.2018

Rakennuksen kunnon toteaminen ja seuraaminen on tullut viime aikoina kansalaisia puhuttavaksi keskustelunaiheeksi ja suorastaan sen käyttäjiä ja omistajia koskevaksi haasteeksi.

Ajankohtainen kuntokartoituskurssi pidetään
lauantaina 28.4. klo 10–17
Villa Skogshyddanissa, Ruissalossa.

Opettajina rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Lauri Leppänen ja arkkitehti Jussi-Pekka Vesala.

Kurssin hinta: jäsenille 60 euroa, muille 80 euroa.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.Kahvia ja Kalligrafiaa

Loimaan Kalligrafiaryhmän lopputyönäyttelyn kahvilla työstettyjä kalligrafiatöitä on nähtävänä
Juhlasekoitus -näyttelyssä 3.–27.5.2018

Aukioloaika: kävijäystävällisesti 'reippaasti laajennettu viikonloppu',
to–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16.
Äitienpäivänä 13.5 suljettu.

Tunnelmallinen kahvilamme on avoinna näyttelyn aukioloaikoina.

Iso-Puolalan Vinttipuodissa kahviin ja kahvitteluun liittyvää antiikkista esineistöä ja sisustelun herkkupaloja sekä samanaiheisia floristisia töitä.

Vinttipuoti on avoinna samanaikaisesti näyttelyn ja kahvilan kanssa.

Vanhojen suomalaisten pelakuiden ilta 16.5.2018

Vanhat pelakuulajikkeet kantavat mukanaan tarinoita, joihin nivoutuu niin henkilöiden elämänkaaria kuin sukujen vaiheita. Pelargoneja on pakattu evakkokuormiin, otettu kotitalosta mukaan naimisiin mennessä — ja siirretty eteenpäin jälkipolville.

Näistä tarinoista ja löydetyistä lajikkeista meille luennoi keskiviikkona 16.5. klo 18 Iso-Puolalassa pelakuuasiantuntija, puutarhuri Tiina Niittynen. Tilaisuudesta voi hankkia vanhojen suomalaisten pelakuulajikkeiden taimia. Mikäli haluat hankkia muitakin kuin suomalaisia perinnepelakuita, tee etukäteistilaus Tiinalle; osoite: rinkinpuutarha.fi.

Tilaisuus on jäsenille ilmainen, muille 15 euroa.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net,
ilmoittautuminen koskee myös jäseniä!

"Pirtin perältä porraspäähän..."

Retki Etelä-Pohjanmaalle sunnuntaina 20. toukokuuta 2018.

Omatoimisuus on lakeuksien tunnussana, ja näin toimimme mekin retken liityntäliikenteen osalta. Suosittelemme kauempaa lähtijöille "liinakkovarsaksi ja nappularattaiksi" junaa, jonka aikataulujen mukaan päivämme on rakennettu.

Turun suunnan tulijat tapaavat matkanjärjestäjät junassa, joka lähtee klo 9.05 Turusta. Turun joukko vaihtaa Tampereella 'pääjunaan', se puolestaan lähtee klo 9.14 Helsingistä. Juna saapuu Seinäjoelle puoliltapäivin, tarkalleen ottaen klo 12.04. Edullisen tiketin saa varaamalla sen hyvissä ajoin. – Ja kun maakuntaan suuntaa, siellä voi toki viipyä pitempäänkin kuin päivän!

Poimintoja päivän annista:

Lähdemme kierrokselle klo 12.15 tilausbussilla, joka odottaa rautatieaseman pääoven tuntumassa. Ajamme Ilmajoelle ja lounastamme siellä Rinta-Röyskön tilalla Alajoen jokimaisemissa. Aterian lisäantina isäntä Juha Rinta-Röyskö luotaa aidolla tyylillään pohjalaisia arvoja ja perinteitä.

Seuraavaksi suuntaamme maankuuluun talomuseokohteeseen, Museoviraston ylläpitämään Yli-Lauroselaan. Paikka kertoo ajasta, jolloin eteläpohjalainen talonpoikais- ja rakennuskulttuuri eli kukoistuskauttaan. Yli-Lauroselassa on meneillään mittavia kunnostustöitä, joista kuulemme myös tekijöiden näkökulmia. Katsottavaa riittää: levollisia sisänäkymiä, mallikas puutarha ja hulppea piha.

Iltapäiväkahvit nautimme suolaisen ja makean herkun kera Vanhalla Joupilla. Sekä tuvassa että pihapiirissä saa jälleen vahvan kosketuksen paikalliseen rakennusperinteeseen. Tutustuminen Törnävän (ent. Östermyran) kartanon museoalueeseen, jonka historiaa ja nykyisyyttä avaa Etelä-Pohjanmaan museon rakennustutkija Sirkka-Liisa Sihvonen.

Matkalla päivälliselle näemme ja kuulemme myös Seinäjoen uudemmasta arkkitehtuurista, mm. Alvar Aallon Seinäjoen töistä. Päivällisen jälkeen ehtii hyvin junalle, joka lähtee etelään klo 19.34.

Retken hinta: 79 euroa jäsenille ja 89 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät bussikuljetukset perillä, opastukset ja pääsymaksut, samoin lounas, iltapäiväkahvi ja päivällinen. Päivän kokonaispituuden takia ohjelmaan on siis sovitettu kaksi ateriaa.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.
Muista kertoa myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Jäsenille edullisesti kokoukset ja juhlat Iso-Puolalassa

Vuokraamme tiloja Iso-Puolalasta kokouksiin ja illanviettoihin. Vuokratuotot siirretään hyvään tarkoitukseen, talomme kunnostusrahastoon.

Kokoukset (2 h):
100 euroa, jäsenille 50 euroa.

Illanvietto, juhlat yms. (4 h):
250 euroa, jäsenille 150 euroa.

Varaustiedustelut: 050 349 5951

Kiitos!

Iso-Puolan kalpeat ja kauhtuneet ulkoseinät saavat uuden maalipinnan. Suuri kiitos kuuluu Pia Kuurmalle ja hänen luotsaamalleen Domus Classicalle: saimme Ottosson -pellavaöljymaalit ulkoseiniä varten lahjoituksena. Samoin kiitämme sydämestämme myös toista asiassa auttanutta hyväntekijäämme.

Kiitollisia puistomaisemaa elävöittävästä okrasta maalipinnasta tulevat olemaan yhdistyksen jäsenten lisäksi kaikki Puolalanpuiston kävelypolun käyttäjät vakituisista kulkijoista kaukaa tuleviin turisteihin.
Kuvia Huwiretkeltä!

Yhdistyksen kesäisellä Huwiretkellä Ruissalossa ihailtiin merimaisemia ja vierailtiin neljässä eri huvilassa: Villa Skogshyddanissa, Villa Gustafsbergissä, Villa Hagassa ja Villa Kuuvassa.

Hurmaavan kuvakimaran kokonaisuudessaan löydät Esa Melan facebook-sivulta.

Kuvia kevätretkeltä!

RPY:n Lohjansaareen ja Siuntioon suuntautuneen kesäretken kuva-antiin pääsee tutustumaan jäsenemme Esa Melan sivustolla Esa Mela Photography.
Retkikohteina olivat Monica Hammarströmin kunnostustyön alla oleva Pietilän talo, Alitalon Viinitila, Sjundbyn linna ja Fanjunkarsin torppa.


Jäsentarjoukset

Jäsenenä sinulla on mahdollista tilata aiemmin ilmestyneitä julkaisuja edulliseen tarjoushintaan.

Tutustu jäsentarjouksiin

Ikkunankohentajan pakki - tämä tarjous kannattaa tutkia syvällisesti!

Pakki on yhdistyksen valitsema, aikaa ja vaivaa säästämättä keräämä kokonaisuus. Se on kädenojennus

  • a) sinulle, joka et ehdi juosta ympäri lähiseutua ja kauempanakin erikoiskaupoissa,
  • b) sinulle, joka et tarkalleen tiedä, mitä ikkunankohentajalla pitäisi olla pakissaan,
  • c) sinulle, joka etsit mainiota lahjaa vanhassa talossa aloittelevalle ystävällesi ja yleisesti kaikille, jotka arvostavat myös hyvää hinta-laatusuhdetta.
Ikkunankunnostajan pakki sisältää kaiken ikkunankunnostuksessa tarvittavan: laadukasta pellavaöljykittiä, Sokevan kotimaisen puukahvaisen kittiveitsen, lasituslankaa (10 kpl), kaksi erikokoista pyörösivellintä, lasitusvasaran, hiekkapaperia ja Iloinen ilme ikkunalle -ohjevihon. Tuotteet toimitetaan juuri tätä tarkoitusta varten tehdyssä laadukkaassa kotimaisessa puulaatikossa: Laitilan mestarin puutyö on hiveltävänhyvää. Puhtaan puupinnan voi jättää käsittelemättä ja antaa ajan patinoida tai sen voi maalata mieleisekseen.

Hinta 69 euroa + postikulut

Päivitetty 19.4.2018.