Tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2019

Edelliset tapahtumat 2018

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Riu'ut, käymälät ja vessat Suomessa ja muualla -luento Iso-Puolalassa!

Lehtori Ulla Seppälä-Kaven luennoi Iso-Puolalassa tiistaina 24.9. klo 17.00 - 19.30 käymälöiden historiasta.

Seppälä-Kaven on toiminut pitkään Turun ammattikorkeakoulussa rakennushistorian opettajana ja käynyt luennoimassa suomalaisesta arkkitehtuurista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Luentoilta on jäsenille ilmainen, muille 20 euroa. Etukäteisilmoittautuminen on välttämätön.
Illan aikana on mahdollisuus nauttia suolainen iltapala (5,-).

Ilmoittaudu sihteerille 17.9 mennessä, sihteeri@tuuma.net.

Kipsityökurssi Iso-Puolalassa torstaina 3.10. klo 17-20

(Kipsityökurssi Iso-Puolalassa torstaina 26.9. klo 17-20 KURSSI ON TÄYNNÄ!)

Maalarimestari Birgitta Heinon opastuksella tutustutaan kipsiin, kipsikoristeiden historiaan ja käyttöön. Kurssilaiset voivat valaa itselleen – harjoitukseksi ja muistoksi – aitojen vanhojen mallien mukaisia rakennuskoristeita sekä kertaustyylisen tai klassistisen kattorosetin.

Kurssin hinta, 49 euroa, sisältää tarvikkeet pieniin kipsitöihin ja yhteen kattorosettiin sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653
Ilmoittautuminen on sitova.

Satakunnan monet kasvot – kuulusta residenssistä maaseudun mahtipytinkiin

Retki Noormarkkuun ja Nakkilaan perjantaina 11. lokakuuta 2019.

Lähdemme matkaan Salon linja-autoasemalta klo 8.30.

Matkalla kohti Noormarkun ruukkia poikkeamme jaloittelemaan Laitilaan, Untamalan kylään, jossa vanha kyläasutus on pysynyt esihistoriallisilla sijoillaan. Vanhakuosista miljöötä kyläkirkon ympärillä esittelee RPY:n hallituksen jäsen, kulttuurisihteeri ja historijoitsija Jukka Vehmas – kaikki samassa persoonassa.

Ahlströmin ruukkiin tutustumisen aloitamme nauttimalla buffetlounaan Klubilla. Perjantaisin Klubilla on klassikkoruoan päivä.

Noormarkun ruukki on ollut vuodesta 1870 alkaen Ahlströmin omistuksessa. Reilun 60 vuoden ja kolmen sukupolven aikana ruukkialueelle rakentui kolme merkittävää suvun asuinrakennusta: Isotalo, Havulinna ja Villa Mairea sekä runsaasti muita huomattavia rakennuksia, kuten Pääkonttori, Klubi, työväenasuntoja ja virkailijahuviloita.

Vierailemme oppaan johdolla Alvar ja Aino Aallon vuonna 1939 ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille suunnittelemassa Villa Maireassa. Rakennus täyttää siis tänä vuonna 80-vuotta. Jokainen Villa Maireassa käynyt haluaisi sinne uudelleen; talo on kiehtova, kodikas ja ystävällinen, mutta samalla vaikuttava taideteos itsessään. Sen jokainen värisävy, yksittäinen taideteos ja esine ovat osa suurenmoista kokonaisuutta.

Tutustumme opastetusti myös sahamuseoon ja Ahlström Voyage -näyttelyyn, joka on mielenkiintoinen retki suomalaiseen teollisuushistoriaan. Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia.

Matkamme jatkuu Nakkilaan, jossa vierailemme jäsenemme Outi Freesen kesäkodissa, Outille rakkaassa, mahtavankokoisessa mummolassa. Rakennus koostuu kolmesta hirsikehikosta ja on kasvanut aikojen kuluessa puolen sadan metrin mittaan! Mahdumme kuulemma sisälle keveästi koko joukko.

Outi on tullut jo aiemmin paikalle puuhaamaan syksyisen pihansa kanssa ja lämmittämään meille muutaman uunin, nekin kiintoisia. Hän kertoo omakohtaisia kokemuksiaan talon kohentamisessa tehdyistä valinnoista ja tekemättä jättämisestä – vanhan talon eri vaiheiden hyväksymisestä.

Kotimatkalla poikkeamme vielä Kauttuan ruukissa, joka sekin on Ahlströmin suvun omistuksessa. Kauttuan Klubilla meitä odottaa kahvibuffet suolaisine ja makeine herkkuineen.

Retken hinta: 110 euroa jäsenille ja 120 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset, lounas sekä iltapäiväkahvit. Retkihinta on sama riippumatta siitä, mistä pisteestä nousee bussiin.

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653. Kerro samalla mahdolliset ruokarajoitukset.

Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Paimion Nesteeltä, Turun Tuomiokirkolta, Turun linja-autoasemalta sekä erikseen sovituista kohteista Turun ja Porin välillä. Tarkemmat nousupaikat sovitaan mukaan mahtuneiden kanssa. Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Jäsenille edullisesti kokoukset ja juhlat Iso-Puolalassa

Vuokraamme tiloja Iso-Puolalasta kokouksiin ja illanviettoihin. Vuokratuotot siirretään hyvään tarkoitukseen, talomme kunnostusrahastoon.

Kokoukset (2 h):
100 euroa, jäsenille 50 euroa.

Illanvietto, juhlat yms. (4 h):
250 euroa, jäsenille 150 euroa.

Varaustiedustelut: 050 349 5951

Kiitos!

Iso-Puolan kalpeat ja kauhtuneet ulkoseinät saavat uuden maalipinnan. Suuri kiitos kuuluu Pia Kuurmalle ja hänen luotsaamalleen Domus Classicalle: saimme Ottosson -pellavaöljymaalit ulkoseiniä varten lahjoituksena. Samoin kiitämme sydämestämme myös toista asiassa auttanutta hyväntekijäämme.

Kiitollisia puistomaisemaa elävöittävästä okrasta maalipinnasta tulevat olemaan yhdistyksen jäsenten lisäksi kaikki Puolalanpuiston kävelypolun käyttäjät vakituisista kulkijoista kaukaa tuleviin turisteihin.
Kuvia Huwiretkeltä!

Yhdistyksen kesäisellä Huwiretkellä Ruissalossa ihailtiin merimaisemia ja vierailtiin neljässä eri huvilassa: Villa Skogshyddanissa, Villa Gustafsbergissä, Villa Hagassa ja Villa Kuuvassa.

Hurmaavan kuvakimaran kokonaisuudessaan löydät Esa Melan facebook-sivulta.

Kuvia kevätretkeltä!

RPY:n Lohjansaareen ja Siuntioon suuntautuneen kesäretken kuva-antiin pääsee tutustumaan jäsenemme Esa Melan sivustolla Esa Mela Photography.
Retkikohteina olivat Monica Hammarströmin kunnostustyön alla oleva Pietilän talo, Alitalon Viinitila, Sjundbyn linna ja Fanjunkarsin torppa.


Jäsentarjoukset

Jäsenenä sinulla on mahdollista tilata aiemmin ilmestyneitä julkaisuja edulliseen tarjoushintaan.

Tutustu jäsentarjouksiin

Ikkunankohentajan pakki - tämä tarjous kannattaa tutkia syvällisesti!

Pakki on yhdistyksen valitsema, aikaa ja vaivaa säästämättä keräämä kokonaisuus. Se on kädenojennus

  • a) sinulle, joka et ehdi juosta ympäri lähiseutua ja kauempanakin erikoiskaupoissa,
  • b) sinulle, joka et tarkalleen tiedä, mitä ikkunankohentajalla pitäisi olla pakissaan,
  • c) sinulle, joka etsit mainiota lahjaa vanhassa talossa aloittelevalle ystävällesi ja yleisesti kaikille, jotka arvostavat myös hyvää hinta-laatusuhdetta.
Ikkunankunnostajan pakki sisältää kaiken ikkunankunnostuksessa tarvittavan: laadukasta pellavaöljykittiä, Sokevan kotimaisen puukahvaisen kittiveitsen, lasituslankaa (10 kpl), kaksi erikokoista pyörösivellintä, lasitusvasaran, hiekkapaperia ja Iloinen ilme ikkunalle -ohjevihon. Tuotteet toimitetaan juuri tätä tarkoitusta varten tehdyssä laadukkaassa kotimaisessa puulaatikossa: Laitilan mestarin puutyö on hiveltävänhyvää. Puhtaan puupinnan voi jättää käsittelemättä ja antaa ajan patinoida tai sen voi maalata mieleisekseen.

Hinta 69 euroa + postikulut

Päivitetty 09.9.2019.