Tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2017

Edelliset tapahtumat 2016

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Iso-Puolalan kesän aukioloajat 2017

Yhdistystalomme Iso-Puolala elää nyt valoisanvehreän ajan Suomen kesän yleiseen tahtiin: välillä lomaillen, välillä aukioloaikoja sopivasti soveltaen.

19.6.–2.7. lomailemme

3.7.–21.7. ma–pe klo 12–18
(kesäteatterikausi)

24.7.–28.7. lomailemme

31.7.–11.8. ma–pe klo 12–18
(kesäteatterikausi)

14.8. alkaen ma–pe klo 9–15

Vehreä pieni kulttuurikaupunki Turun sydämessä!

Retki Piispankadulle – palatseista rautatehtaalle
perjantaina 21. heinäkuuta 2017

Lähdemme matkaan tutulta Turun Tuomiokirkkoaukealta klo 11 – tällä kertaa kuitenkin jalan, sillä vaikka päivän anti on monipuolinen, kaikki kohteemme sijaitsevat kävelyetäisyydellä Tuomiokirkosta.

Piispankadun ympäristö alkoi rakentua jo 1600-luvun lopulla. 1700–luvulla sinne sijoittui myös Turun Akatemian kasvitieteellinen puutarha; siitä on yhä jäljellä ns. Kalmin tammi. Turun palossa alue tuhoutui, ja C. L. Engel laati alueelle uuden asemakaavan.

Nykyään Piispankadun kortteleissa erottuu useita rakennusvaiheita, mm. matalaa puuempireä, muhkeaa uusrenessanssia sekä kaksikerroksista jugendia.

Ensimmäinen kohteemme on itse Tuomiokirkko, jonka julkisivujen tuntemattomista yksityiskohdista välittää tietoa Viri Teppo-Pärnä, retken juontaja.

Alueen uudemmasta rakennuskannasta poimimme funkishelmen, arkkitehti Erik Bryggmanin Kirjatornin. Sitä esittelee Bryggman seuran puheenjohtaja, arkkitehti Maarit Kaipiainen. Läheisen Teologisen tiedekunnan rakennuksen kunnostustöitä valottaa maalarimestari Birgitta Heino.

Lounastamme 1830-luvulla rakennetussa empiretalossa, jossa nykyisin toimii tyylikäs ravintola Hus Lindman. Birgitta Heino kertoo talon moninaisista vaiheista sekä pintatutkimusten aikana tehdyistä tapetti- ym. löydöistä.

Lounaan jälkeen vierailemme Ett Hem –museossa, jossa Alfred ja Helene Jacobssonin porvariskotimuseo on toiminut jo 1930-luvulta lähtien. Meitä opastavat talon oman oppaat.

Bigitta Heino esittelee myös arkkitehti Gustav Nyströmin suunnitteleman Dahlströmin palatsin. Birgitta työskenteli tässä hulppeassa palatsissa yli vuoden ajan, kun sitä restauroitiin. Nykyään Åbo Akademin omistama "Humanisticum" on tutkimuslaitosten käytössä.

Matkan varrella pistäydymme iltapäiväkahvilla ja baakkelseilla korumaisen uusrenessanssitalon jalustassa sijaitsevassa Kahvila Fabbesissa.

Piispanpalatsista ja sen viereisestä arkimaailmasta – rautatehtaasta ja sen 'fabriikkitaloista' – kertoo FL, rakennushistorioitsija Helena Soiri-Snellman, joka tuntee tienoot omakohtaisestikin.

Kävellen tapahtuvat siirtymiset ovat kerrallaan noin 50–300 metrin mittaisia. Retki päättyy osapuilleen klo 17.

Retken hinta 79 euroa jäsenille ja 89 euroa seuralaisille. Lounas Hus Lindmanin noutopöydässä jälkiruokineen ja iltapäiväkahvit sekä makea pala Fabbesissa sisältyvät retkihintaan.

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse numeroon (02) 253 5653. Muista esittää myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Jäsenille edullisesti kokoukset ja juhlat Iso-Puolalassa

Vuokraamme tiloja Iso-Puolalasta kokouksiin ja illanviettoihin. Vuokratuotot siirretään hyvään tarkoitukseen, talomme kunnostusrahastoon.

Kokoukset (2 h):
100 euroa, jäsenille 50 euroa.

Illanvietto, juhlat yms. (4 h):
250 euroa, jäsenille 150 euroa.

Varaustiedustelut: 050 349 5951

Salissa jugendnäyttely
7.7.–12.8.2017

Kesäteatterikauden ajan Iso-Puolalan salissa pääsee tutustumaan jugendiin – tyyliin sadan vuoden takaa. Näyttely koostuu antiikkiesineistä, valokuvanäyttelystä ja jugendista innoituksensa saaneista floristisista töistä.

Näyttely on avoinna toimiston aukioloaikoina klo 12–18.

Tervetuloa!Kipsityökurssi

Keskiviikkona 16.8. klo 17 järjestetään
Iso-Puolalassa kipsikurssi.

Maalarimestari Birgitta Heinon opastuksella tutustutaan kipsiin, kipsikoristeiden historiaan ja käyttöön. Kurssilaiset voivat valaa itselleen – harjoitukseksi ja muistoksi – aitojen vanhojen mallien mukaisia rakennuskoristeita sekä kertaustyylisen tai klassistisen kattorosetin.

Kurssin hinta, 49 euroa, sisältää tarvikkeet pieniin kipsitöihin ja yhteen kattorosettiin sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653

Kiitos!

Iso-Puolan kalpeat ja kauhtuneet ulkoseinät saavat uuden maalipinnan. Suuri kiitos kuuluu Pia Kuurmalle ja hänen luotsaamalleen Domus Classicalle: saimme Ottosson -pellavaöljymaalit ulkoseiniä varten lahjoituksena. Samoin kiitämme sydämestämme myös toista asiassa auttanutta hyväntekijäämme.

Kiitollisia puistomaisemaa elävöittävästä okrasta maalipinnasta tulevat olemaan yhdistyksen jäsenten lisäksi kaikki Puolalanpuiston kävelypolun käyttäjät vakituisista kulkijoista kaukaa tuleviin turisteihin.


24.9. 2016 järjestetty Terve talo —seminaari keräsi yleisöä kiitettävästi ja saimme kuulla asiantuntevia ja kiinnostavia luentoja terveistä rakenteista!

Seminaarin esitykset löytyvät nyt videoituna YouTubesta:

Luennoitsijoiden diat ja luentomateriaalit löytyvät ilmaiseksi Dokkarista

Tiivistelmän seminaarin tapahtumista löydät myös Turku-SAFAn blogista.

Kuvassa luennoitsijat: Lauri Leppänen, rakennusrestauroinnin artenomi, Restart Oy Erika Sillander, puheenjohtaja, Savi ry Mirja Salkinoja-Salonen, professori Aalto-yliopisto ja Kati Lahtinen, FM, rakennuskonservaattori, Lunette rakennusperinnepalvelut.
Kuvasta puuttuvat seminaarissa puhuneet virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen Helsingin rakennusvalvonnasta ja toiminnanjohtaja Juho Laaksonen Dynaamiset Rakenteet ry:stä.
Kuvia Huwiretkeltä!

Yhdistyksen kesäisellä Huwiretkellä Ruissalossa ihailtiin merimaisemia ja vierailtiin neljässä eri huvilassa: Villa Skogshyddanissa, Villa Gustafsbergissä, Villa Hagassa ja Villa Kuuvassa.

Hurmaavan kuvakimaran kokonaisuudessaan löydät Esa Melan facebook-sivulta.

Kuvia kevätretkeltä!

RPY:n Lohjansaareen ja Siuntioon suuntautuneen kesäretken kuva-antiin pääsee tutustumaan jäsenemme Esa Melan sivustolla Esa Mela Photography.
Retkikohteina olivat Monica Hammarströmin kunnostustyön alla oleva Pietilän talo, Alitalon Viinitila, Sjundbyn linna ja Fanjunkarsin torppa.


Vihervuoden mitali RPY:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnälle

Vihervuoden päätapahtumassa, Hämeenlinnassa arkkitehti ja Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnä palkittiin Vihervuoden mitalilla.

Perusteluissa todettiin, että Viri Teppo-Pärnä on toiminut vuosikymmenten ajan kulttuuriympäristöjen, rakennusperinnön ja maisemien vaalimisen omatuntona, erityisesti kotiseudullaan Paimiossa. Hän on aktiivisesti puolustanut kulttuurimaiseman monia arvoja ja innostanut myös muita kansalaisia toimimaan näiden tärkeiden asioiden hyväksi.

Mitalin myöntämisestä päätti mitalitoimikunta, jonka puheenjohtaja oli presidentti Tarja Halonen.

Jäsentarjoukset

Jäsenenä sinulla on mahdollista tilata aiemmin ilmestyneitä julkaisuja edulliseen tarjoushintaan.

Tutustu jäsentarjouksiin

Ikkunankohentajan pakki - tämä tarjous kannattaa tutkia syvällisesti!

Pakki on yhdistyksen valitsema, aikaa ja vaivaa säästämättä keräämä kokonaisuus. Se on kädenojennus

  • a) sinulle, joka et ehdi juosta ympäri lähiseutua ja kauempanakin erikoiskaupoissa,
  • b) sinulle, joka et tarkalleen tiedä, mitä ikkunankohentajalla pitäisi olla pakissaan,
  • c) sinulle, joka etsit mainiota lahjaa vanhassa talossa aloittelevalle ystävällesi ja yleisesti kaikille, jotka arvostavat myös hyvää hinta-laatusuhdetta.
Ikkunankunnostajan pakki sisältää kaiken ikkunankunnostuksessa tarvittavan: laadukasta pellavaöljykittiä, Sokevan kotimaisen puukahvaisen kittiveitsen, lasituslankaa (10 kpl), kaksi erikokoista pyörösivellintä, lasitusvasaran, hiekkapaperia ja Iloinen ilme ikkunalle -ohjevihon. Tuotteet toimitetaan juuri tätä tarkoitusta varten tehdyssä laadukkaassa kotimaisessa puulaatikossa: Laitilan mestarin puutyö on hiveltävänhyvää. Puhtaan puupinnan voi jättää käsittelemättä ja antaa ajan patinoida tai sen voi maalata mieleisekseen.

Hinta 69 euroa + postikulut

Päivitetty 22.6.2017.