Tapahtumat

Uudet tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2017

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Rakennusperinteen Ystävät ry toivottaa
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Toimistomme on suljettuna 22.12. 2016 - 6.1.2017. Avaamme jälleen 9.1.2016.JOULUPUOTI

Keskiviikkona 23.11.avataan Iso-Puolalan perinteinen Joulupuoti kahviloineen. Kranssien ja käsitöiden lisäksi tarjolla on runsaasti ajatuksella valikoitua antiikkia ja vanhaa tavaraa.

Kahvilassa voit nauttia suolaisista ja makeista herkuista.

Seuraa Joulupuodin tunnelmia Facebookissa tapahtumasivulla Iso-Puolalan Joulupuoti.

Tervetuloa!

KURSSI ON TäYNNä!

Väritutkimuskurssi
keskiviikkona 26.10. klo 18 – 20.30.

Kiinnostaako sinua ovilistojesi alkuperäinen väri? Tai haluaisitko selvittää perintötuolisi vanhan maalisävyn? Voisiko kirstun alkuperäisen ootrausmaalauksen saada esille? Miten tehdään väriporras? Jos vanhat patinoituneet pinnat kiinnostavat sinua, ilmoittaudu väritutkimuskurssille!

Vaikkei sinulla olisi sopivaa tutkittavaa esinettä, ei huolta. Meiltä löytyy vanhoja rakennusosia, joiden kanssa voit harjoitella.

Mikäli olet jo hankkinut itsellesi kirurginveitsen, ota se mukaasi.
Iso-Puolalasta voit hankkia laadukkaan kirurginveitsen ja 10 terästerää hintaan 18 euroa.

Kurssin opettajana toimii maalarimestari Birgitta Heino, jolla on vuosikymmenien kokemus vanhojen arvokohteiden pintatutkimuksista.

Kurssin hinta on 39 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai p. 02 253 5653.

Syysloma!

Toimistomme on suljettu syysloman ajan 17. - 21.10.2016.

Tapettien irrotuskurssi
keskiviikkona 12.10. klo 18 – 20.30.

Vanhojen tapettien kiehtova maailma avautuu lokakuisella tapettikurssilla Iso-Puolalassa. Voit ottaa mukaasi oman arkistopalasi tai harjoitella kerrosten irrottamista kurssipaikan harjoitusnäytteiden avulla.

Mikäli olet oman kunnostuskohteesi kanssa siinä vaiheessa, että olet vasta irrottamassa dokumentointipaloja seinästä, muista seuraavat ohjeet:
- Irrotettavan tapettipalan sopiva koko on noin 50 x 50 cm.
- Mikäli mahdollista, irrota pala katon rajasta, jolloin myös tapettien reunanauhoista saadaan näytteet.
- Vaikka vanhat tapetit ovat innostavia, yhtään ylimääräistä tapetinpalasta ei tule irrottaa! Tapettialueet jätetään seiniin eristekerrokseksi, ja jopa riekaleetkin on tärkeää säilyttää omalla paikallaan. Ne ovat dokumentteja talon vaiheista – seuraaville tutkijoille.

Jos omistat pyöreäpäisen palettiveitsen, ota se mukaasi!

Kurssien opettajana toimii maalarimestari Birgitta Heino, jolla on vuosikymmenien kokemus vanhojen arvokohteiden pintatutkimuksista.

Kurssin hinta on 39 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net tai 02 253 5653.


24.9. 2016 järjestetty Terve talo —seminaari keräsi yleisöä kiitettävästi ja saimme kuulla asiantuntevia ja kiinnostavia luentoja terveistä rakenteista!

Seminaarin esitykset löytyvät nyt videoituna YouTubesta:

Luennoitsijoiden diat ja luentomateriaalit löytyvät ilmaiseksi Dokkarista

Tiivistelmän seminaarin tapahtumista löydät myös Turku-SAFAn blogista.

Kuvassa luennoitsijat: Lauri Leppänen, rakennusrestauroinnin artenomi, Restart Oy Erika Sillander, puheenjohtaja, Savi ry Mirja Salkinoja-Salonen, professori Aalto-yliopisto ja Kati Lahtinen, FM, rakennuskonservaattori, Lunette rakennusperinnepalvelut.
Kuvasta puuttuvat seminaarissa puhuneet virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen Helsingin rakennusvalvonnasta ja toiminnanjohtaja Juho Laaksonen Dynaamiset Rakenteet ry:stä.

TäYNNä!
Seminaarivideo julkaistaan kokonaisuudessaan Youtubessa.TERVETULOA KAHVILLE!

Perjantaina 9.9.2016 juhlistamme Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä.

Tuo ystäväsi kahville Iso-Puolalaan 9.9. klo 14-17.

Kulttuuriympäristöpäiviä, englanniksi European Heritage Days, vietetään syksyisin ympäri Eurooppaa. Kaikkiaan 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kymmeniin tuhansiin tapahtumiin.

Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on juhlia ainutlaatuista kulttuuriympäristöämme ja huomata lähiympäristön arvot. Oma arkiympäristö on arvokasta kulttuuriympäristöä, jota kannattaa juhlia ja vaalia.

Tämän vuoden teema on Porukan paikat, yhteiset ympäristöt. Teema tuo esille erilaisia ryhmiä ja heille tärkeitä paikkoja. Teemalla halutaan kannustaa kaikenlaisia yhteisöjä urheiluseuroista lukupiireihin ja luontokerhoista taloyhtiöihin huomioimaan, hoitamaan ja käyttämään kulttuuriympäristöään ja kertomaan omista paikoistaan muille.

Tervetuloa Iso-Puolalaan!

Rakennusperinteen Ystävät ry
Puolalanpuisto 7, 20100 Turku
www.tuuma.net p. 02-253 5653

KURSSI ON TäYNNä!

Pinkopahvikurssi Ruissalon Villa Skogshyddanissa
(la-su) 20.-21.8. klo 10-16.

Pinkopahvittaminen on sekä perinteikäs että helppo ja edullinen tapa seinien pinnoittamiseen. Siistiä ja sileää pintaa on helppo maalata tai tapetoida paperitapetilla.

Kurssi järjestetään Ruissalossa, historiallisessa pitsihuvilassa Villa Skogshyddanissa. Huvilan on jo yli viisi vuosikymmentä omistanut Turun Yksinäiset Ystävät ry. Pahvitamme huvilassa kahden vinttikamarin seinät ja katot. Yhdistyksen väki esittelee meille huvilaansa, jonka viehättävässä lasitornissa on upeat seinä- ja kattomaalaukset.

Kurssin opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen.

Kurssin aikana opit sekä seinien että kattojen pinkopahvituksen. Käymme läpi kaikki pinkopahvitukseen kuuluvat työt.

Lauantaina perehdymme pinkopahvituksen historiaan ja työssä tarvittaviin välineisiin ja materiaaleihin. Käymme läpi tarvittavat pohjatyöt ja pahvitamme katot valmiiksi kostutetuilla pahveilla. Leikkaamme ja kostutamme seuraavana päivänä tarvittavat seinäpahvit.

Sunnuntaina keskitymme seinien pahvitukseen sekä kattolistojen paperointiin. Kurssilla käsitellään kattavasti pinkopahvituksen oleelliset asiat pohjatöistä viimeistelypaperointiin ja opetellaan niin pahvien ohennukset, naulaukset ja mitoituksetkin. Lopuksi pohdimme erilaisia pintakäsittelyvaihtoehtoja.

Kurssimaksu yhdistyksen jäsenille 145 euroa, muille 165 euroa. Hinta sisältää kahvit ja lounaan kumpanakin kurssipäivänä.

Kurssille mahtuu 8 henkilöä. Ilmoittautumiset 5.8 mennessä: sihteer(at)tuuma.net tai 02 253 5653. Ilmoittautuminen on sitova.

Villa Gustafberg

Heinäkuisen retkikohteemme Villa Gustafsbergin historiaan voi tutustua osoitteessa www.gustafsberg.fi.

Huvilan omisti kuuluisa turkulainen liikemies G. A. Petrelius (1836-1910). Petrelius toimi jo elinaikanaan kotikaupunkinsa ja sen asukkaiden hyväksi lahjoittaen suuria summia yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

Turun kaupungin kaunistaminen oli Petreliukselle jatkuvan kiinnostuksen kohde. Hän rahoitti silloisen karun ja puuttoman Samppalinnanmäen muuttamisen kaupunkipuistoksi. Koska kaupungissa ei ollut yleistä kylpylää rakennutti Petrelius sen nykyisen Rettigin palatsin paikalle. Petrelius halusi tukea rakastamaansa kaupunkia ja sen asukkaita ja myös testamenttasi huomattavan summan rahaa Turun kaupungille.

Huvila on nykyäänkin yksityisomistuksessa.

Kesänviettoa Villa Gustafsbergin lasiverannalla.
Kuva: Jan-Otto Anderssonin arkisto.


RETKI ON TäYNNä!
Kuninkaallinen metsästyspuisto ja porvarillinen kesäparatiisi
- Huwiretki Ruissaloon 23. heinäkuuta 2016

Rakennusperinteen Ystävien kesäretki suuntautuu Turun kupeeseen Ruissaloon – pitsihuviloiden, tammimetsien ja puutarhakulttuurin maailmaan.

Lähdemme Tuomiokirkon kyljestä klo 9.30. Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Ruissalon Kansanpuiston pysäköintipaikalta klo 9.45 (osoite: Kansanpuistontie 76).

Hurmaavia huviloita!
Ensimmäinen kohteemme on 1884 rakennettu huvilakaunotar Villa Gustafsberg, Pikku-Pukinpromenadin varrella. 1800-luvulla siellä oleskeli kesäaikaan turkulainen liikemies ja mesenaatti G. A. Petrelius. Nyt pitsihuvilassa viettävät kesiään yhdistyksen jäsenet Outi ja Jorma Jalava.

Jalavat ovat kutsuneet meidät vierailulle tähän helmeen. Se on säilynyt alkuperäisen oloisena, sillä sitä ei ole muutettu talviasuttavaksi. Aikoinaan rakennus edusti "modernia tyyliä": se oli ranko-, ei hirsirakenteinen, ja tämä huvila oli myös saaren pitsihuviloiden airut. Niille tyypillisiä piirteitä ovat lehtisahauskoristelu ja lasiveranta, ja tässä molempia aiheita on yltäkylläisesti!

Olemme saaneet kutsun myös naapurihuvilaan, Villa Skogshyddaniin, jonka omistaa Turun Yksinäiset Ystävät ry. Puheenjohtaja Kristiina Kivelä esittelee huvilaa, jota yhdistys on hallinnut jo yli 40 vuotta. Päähuvila on rakentunut monessa eri vaiheessa: alkupisteenä oli torppa, ja viimeisin laajennus on vuodelta 1891.

Ruissaloyhdistyksen puheenjohtaja Pirkko Keskinen kertoo meille saaren historiasta ja esittelee myös oman huvilansa Villa Hagan ulkoapäin. Arkkitehti G. Th. Chiewitz piirsi huvilan tehtailija Ericssonille. Ruissalo-seura pyrkii mm. säilyttämään saaren kulttuurihistoriallisesti arvokkaan luonteen ja suojelemaan sen luontoa ja rakennuksia.

Hyvänolontunnetta ja kesäkauneutta
Ruissalon kesäelämään kuuluu olennaisesti Turun Pursiseura purjehduspaviljonkeineen. Nyt emme siirry purjeveneeseen, vaan lounastamme.

Myös Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha sijaitsee Ruissalossa. Sinne on järjestetty opastus, jossa keskitytään historiallisiin pihakasveihin – sellaisiin, jotka olisivat voineet esiintyä vaikkapa Ruissalon pihoilla huvilaelämän kukoistusaikana 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alussa.

Iltapäiväkahvit nautimme Villa Kuuvan verannalla, josta on hieno merinäköala Airiston ulapan suuntaan.

Retken hinta: 85 euroa jäsenille ja 95 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset, ruokailu Turun Pursiseuralla sekä kahvitarjoilu Villa Kuuvasssa.

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653. Kerro samalla mahdolliset ruokarajoitukset. Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Kuva: Huvilakaunotar Villa Gustafsberg vehreän luonnon ympäröimänä.
Kuvaaja: Jorma Jalava

Vihervuoden mitali RPY:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnälle

Vihervuoden päätapahtumassa, Hämeenlinnassa arkkitehti ja Rakennusperinteen Ystävät ry:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnä palkittiin Vihervuoden mitalilla.

Perusteluissa todettiin, että Viri Teppo-Pärnä on toiminut vuosikymmenten ajan kulttuuriympäristöjen, rakennusperinnön ja maisemien vaalimisen omatuntona, erityisesti kotiseudullaan Paimiossa. Hän on aktiivisesti puolustanut kulttuurimaiseman monia arvoja ja innostanut myös muita kansalaisia toimimaan näiden tärkeiden asioiden hyväksi.

Mitalin myöntämisestä päätti mitalitoimikunta, jonka puheenjohtaja oli presidentti Tarja Halonen.

RPY:N PERINTEINEN KEVäTTAPAHTUMA ISO-PUOLALASSA
lauantaina 28.5. klo 11-16.

Iloiseen kevätpäivään kuuluu musiikkia, kahvila, ohjelmaa lapsille, perinnepelakuita, punamullan keittoa jne.

Päivän erikoisteemana on listojen käsin höyläys ja ovien maalipintojen restaurointi. Luvassa on siis mielenkiintoisia työnäytöksiä, korjausneuvontaa ja paljon muuta.

 • höylääjämestarina Tom Fagerlund
 • ovipintoja kohentaa maalarimestari Birgitta Heino
 • punamultaa keittää RPY:n puheenjohtaja Viri Teppo-Pärnä
 • taontatyönäytöksiä, sepät Noora ja Mikko Mannonen
 • korjausneuvontaa Teuvo Ranki
 • kysy maalauksesta, maalarimestari Jaakko Lainiolta
 • työkalujen teroitustyönäytökset, Antero Lipasti ja Ville Väänänen
 • ikkunakarmin asennusnäytös, restauroijat Henna Lintunen ja Riikka Nevala
 • musiikista vastaavat Jukka Vehmas ja Marja-Liisa Santala
 • Mukana tapahtumassa mm. Pukin Puutarha, Antikvariaatti Juvekim, Kranssiaitta ja Noitavasara.

  Iso-Puolala, Puolalanpuisto 7, Turku.

  Tervetuloa!  KATSO ja OPI - hirsityönäytös
  ke 25.5. Iso-Puolalassa

  Iso-Puolalan tuvan oviaukko palautetaan ikkunaksi. Rakennusrestauroija Lauri Leppänen miehineen tekee tarvittavat hirsityöt talkoohengessä keskiviikkona 25.5. klo 14-18.

  Tervetuloa paikan päälle katsomaan, kysymään ja oppimaan. Myös pieni tupakahvila on avoinna tapahtuman ajan.

  Tilaisuus on maksuton!

  Iso-Puolala,
  Puolalanpuisto 7, Turku.

  RETKI ON TäYNNä!

  Torppa, talo ja linna - kohtalokkaalta tieltä uuteen nousuun!

  RPY:n kevätretki Siuntioon ja Lohjansaareen lauantaina 21. toukokuuta 2016

  Jäsenistön pyynnöstä järjestämme toistamiseen retken Siuntioon ja Lohjansaareen. Retki tutustuttaa kolmeen poikkeukselliseen ja hämmästyttävään rakennukseen Lohjan ja Siuntion maisemissa. Niillä on yksi yhteinen piirre: ne ovat olleet joko tuhoutumassa tai jo tuhottu. Nyt ne ovat nousseet uuteen kukoistukseen, kukin omalla tavallaan.

  Lähdemme tuttuun tapaan Tuomiokirkon kyljestä klo 9. Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Salon Piihovin ABC-aseman pysäkiltä ja Lohjan ABC-asemalta.

  Ensimmäinen kohde on jäsenemme Monica Hammarströmin korjauskohde, Pietilän talo Lohjansaaressa. Moni olisi jo nostanut kädet pystyyn osittain romahtaneen rakennuksen edessä, mutta Monica päätti pelastaa tämän vanhan maalaistalon ja hankki sen omistukseensa. Nyt tuvassa pääsee ihailemaan hienoa hirsityötä ja kauniita piiluttuja pintoja. Ajan patina ja vanhat yksityiskohdat ovat Monicalla erityissuojeluksessa. Tämä talo on muuten toiminut aikoinaan jonkin Suomi-Filmin kuvauspaikkanakin!

  Lounastamme Pietilän lähituntumassa sijaitsevalla Alitalon Viinitilalla. Ruokajuomaksi voi tilata Alitalon omia tuotteita. Niitä voi ostaa myös kotiin tuliaisiksi.

  Sjundbyn linna on aito keskiaikainen kivilinna, joka suorastaan huokuu historiallista arvokkuutta. Linna on rakennettu 1560-luvulla, ja sitä ovat vuosisatojen saatossa asuttaneet kuuluisat aatelissuvut kuninkaallisine vieraineen. Onpa linnassa aikaansa viettänyt myös Helene Schjerfbeck, jonka linnassa asuneet serkut pääsivät malleiksi nuoren Schjerfbeckin teoksiin. Jo lähes kolmensadan vuoden ajan – Porkkalan vuokra-aikaa lukuun ottamatta – Sjundbyn tila on kuulunut Adlercreutzin suvulle ja on siis edelleen yksityisomistuksessa.

  Siuntiossa sijaitsee myös uudelleen rakennettu Fanjunkars, kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven koti. Fanjunkarsissa Aleksis Kivi vietti suurimman osan miehuusiän tuotteliaista kirjailijavuosistaan ja kirjoitti siellä koko tuotantonsa pääosan, mm. Seitsemän veljestä kolmeen kertaan.

  Fanjunkarsin torppa jäi Neuvostoliitolle vuokratulle Porkkalan alueelle. Ennen sotilaiden tuloa syyskuussa vuonna 1944 torpan oveen jätettiin venäjänkielinen vetoomus, missä kerrottiin kirjailija Aleksis Kiven asuneen torpassa ja toivottiin, että rakennusta kohdeltaisiin hyvin. Joko tästä syystä tai siitä huolimatta torppa purettiin kivijalkaa myöten.

  Fanjunkars rakennettiin uudelleen 2000-luvun alussa. Täydellinen rekonstruktio on ollut kiintoisa perinnerakentamiskohde. Se on toteutettu pääosin opiskelijatyönä. Fanjunkarsin kamareissa nautimme iltapäiväkahvit. Tarjoiluun kuuluu sekä suolainen että makea pala.

  Retken hinta: 80 euroa jäsenille ja 90 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyy kuljetukset ja opastukset sekä kahvitarjoilu. Ruokatarjoilu ei kuulu hintaan.

  Ilmoittautumiset osoitteeseen sihteeri@tuuma.net. Ilmoita samalla osallistutko lounaalle (ja kerro ruokarajoitukset). Ilmoitamme 30.3. mennessä, oletko mahtunut mukaan.

  Kuva: Fanjunkars-säätiö.

  RPY mukana Rikalanmäen Perinnepäivillä Halikossa!

  Rikalanmäen Perinnepäivät
  23. - 24.4.2016 klo 11-17.

  Työnäytösten lisäksi kumpanakin päivänä on asiantuntijoiden luentoja.

  Sekä lauantaina että sunnuntaina mm. seuraavat luennot:
  11.00 Ulkomaalaus perinteisillä maaleilla, Wilma Patomäki
  12.00 Rakennusterveysasiantuntija, Hannele Rämö
  13.00 Kotitonttu ja korjaus, talotohtori Panu Kaila
  14.00 Kiinteistön hankinta ja myynti, Jukka Alanko
  15:00 Ihan kamala vanha talo, perinnemestari Hannu Rinne

  Perinnepäivät järjestää Antiikkiverstas Wilma

  Kolme kotihelmeä merellisessä Helsingissä 14.4.2016.

  • Munkkiniemessä Aallot yhdistivät kodin ja arkkitehtitoimiston
  • Kuusisaaressa Gyllenbergit yhdistivät kodin ja taidekokoelman
  • Lauttasaaressa kartano kunnostetaan Koneen säätiön 'kodiksi'

  Kokoontumispaikka on perinteinen eli Tuomiokirkkoaukio Turussa. Sieltä lähdetään matkaan klo 8.30; myöhästyjiä ei valitettavasti voida odottaa. Retkeläisiä noukitaan kyytiin myös Salon Piihovin pysäkiltä moottoritien varresta, Ikean pihalta Espoosta ja Tarvaspään museon parkkipaikalta.

  Ensimmäinen retkikohteemme on vuonna 1936 valmistunut Aino ja Alvar Aallon kotitalo Munkkinimessä. Rakennuskokonaisuuteen tuli sekä perheen koti että arkkitehtitoimisto.
  Talossa on jo nähtävissä piirteitä uudesta Aallosta, romanttisesta funktionalismista. Siihen kuuluvat esimerkiksi runsas puun käyttö verhouksissa sekä talon lukuisat tiilipintaiset takat ja tiiliportaat. Rapattua julkisivua pehmentävät köynnöskasvit, ja pihalta löytää niin Aallolle tärkeän vesiaiheen kuin suojaisan pation ja liuskekivipintaiset polut.

  Lounaspakka on lähellä sijaitsevassa Elien Saarisen linnamaisessa luomuksessa, keskellä saarismaista 'mallikaupunki'-miljöötä. Vaikuttava rakennus valmistui vuonna 1918 pensionaatiksi, mutta vaikeat ajat ajoivat sen konkurssiin. Valtio osti rakennuksen ja perusti sinne kadettikoulun.
  Ilmavoimien esikuntakin on toiminut siellä useita vuosikymmeniä. Nykyään se on Ravintola Kadetti, jossa on mahdollista nauttia buffet-lounas. Osia alkuperäisestä kiinteästä sisustuksesta ja kalustuksesta on yhä jäljellä.

  Lounaan jälkeen jatkamme Laajalahden rantamilla - siirrymme luonnonläheiseen Kuusisaareen, jossa tutustumme Matti Finellin vuonna 1938 suunnittelemaan Villa Gyllenbergiin.
  Villa Gyllenberg on taidemuseo, Suomen merkittävimpiä yksityismuseoita, mutta myös aikakausi- ja kotimuseo. Museon vanhempaan osaan, Signe ja Ane Gyllenbergin alkuperäiseen kotiin, on liitetty myöhemmin galleria. Taidekokoelma sisältää mm. Suomen taidehistorian kaikki tärkeät nimet, esimerkkeinä Gallen-Kallela, Simberg, Scherfbeck, Rissanen ja Sallinen.

  Sitten seuraavaan merelliseen kohteeseen, Lauttasaareen. Koneen Säätiö on hankkinut säätiön uudeksi taiteellisen toiminnan ja vuorovaikutuksen tyyssijaksi sekä omiksi työtiloikseen Lauttasaaren kartanon. Tilalla on vaiheikas satojen vuosien historia.
  Vuonna 1837 valmistunut päärakennus on tyyliltään eleetöntä empireä. Se ollut 1900-luvulla monenlaisessa julkisessa käytössä, ravintolana, sairaalana ja hoitokotina; viime vuodet kuitenkin tyhjillään. Nyt kunnostustyöt ovat alkaneet, ja pääsemme tutustumaan palauttavan korjaamisen ja uuden käyttömuodon luomiin haasteisiin. Kartanon kohennuksesta ja tulevaisuudesta kertovat meille konservaattori Tiina Sonninen, arkkitehti Minna Lukander ja Koneen säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen.

  Neljäs merellinen kotihelmi on Villa Linudd Akseli Gallen-Kallelan museon pihapiirissä: siitä piti alun perin tulla Gallen-Kallelan perheen koti.
  Nautimme Helsinki-kierroksen lopuksi iltapäiväkahvit tässä tunnelmallisessa huvila-kahvilassa, jonka saattoi nähdä jo Villa Gyllenbergin rannalta.
  Huvila kuului aikoinaan Mary Gallen-Kallelan perheelle (Slöör), ja se toimi tukikohtana, kun Akseli rakensi Tarvaspään ateljeetaan.

  Retken hinta: 85 euroa jäsenille, 105 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät bussikuljetukset, opastukset sekä Tarvaspää-kahvit.

  Ruokailu ei kuulu hintaan.

  Ilmoittaudu retkelle vastaamalla tähän sähköpostiin.
  Ilmoita samalla, osallistutko lounaalle ja nousetko bussiin Turun Tuomiokirkolta, Salosta ABC Piihovin kohdalta moottoritien varresta, Espoon Ikean pihasta vai Tarvaspään parkkipaikalta.

  Ilmoittautuminen on sitova. Retkimaksu tulee suorittaa eräpäivään mennessä.

  Kuvat:
  Alvar Aallon koti toimi myös toimistona. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.
  Aaltojen kodikas koti on mykyään museo. Kuva: Alvar Aalto -säätiö.
  Villa Gyllenberg, kuvaaja Matias Uusikylä.
  Villa Gyllenberg sisäkuva, kuvaaja Linda Leskinen


  Etsimme ikkunaa Iso-Puolalaan!


  Etsimme Iso-Puolalan tupaan ikkunaa, jollainen sieltä on poistettu vuosikymmeniä sitten.
  Ikkuna on neliruutuinen ja kooltaan noin 80 x 130 cm.

  Jos varastoistasi löytyy kuvan kaltainen tai esim. saman tyyppinen kaksipuitteinen ikkuna, niin otathan yhteyttä.

  Rakennusperinteen Ystävät ry
  Puolalanpuisto 7
  20100 Turku
  02-253 5653
  www.tuuma.net
  rpy@tuuma.net


  Rakennusperinteen Ystävät ry:n sääntömääräinen
  KEVÄTKOKOUS
  torstaina 30.3.15 klo 17.00
  yhdistyksen omissa tiloissa Turun Iso-Puolalassa.

  Käsitellään sääntömääräiset asiat.

  Tervetuloa kaikki mukaan!

  Toimisto suljettu!

  Vietämme hiihtolomaa 22.-28.2.2016.

  Päivitetty 19.2.2018.