Tapahtumat

Uudet tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2018

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Rakennusperinteen Ystävät ry toivottaa
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Toimistomme on suljettuna 20.12. 2017 - 7.1.2018.
Avaamme jälleen 8.1.2018.

OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI ‐kurssi
4. - 5.11.2017 klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia.

Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku.
Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.

Hinta jäsenille 120 €, muille 150 € (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin).
Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 59 €!
Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä.
Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle.
Pakin sisältöön voit tutustua kotisivujemme nettipuodissa.Pellavaa ja Tervaa!
näyttely 4.9. - 28.9.2017.

Maanantaina 4.9. avautuu Iso-Puolalan Vinttipuodissa uusi näyttely. Teemana on tällä kertaa iki-ihanat, tarpeelliset ja moneksi taipuvat ainekset: pellava ja terva.

Pellavaa ja tervaa! on Iso-Puolalan Vinttipuodin ja Rakennusperinteen Ystävien yhteinen myyntinäyttely, joka on avoinna 4. - 28.9. ma-to klo 12-18.

Tervetuloa!

Kipsityökurssi

Keskiviikkona 16.8. klo 17 järjestetään
Iso-Puolalassa kipsikurssi.

Maalarimestari Birgitta Heinon opastuksella tutustutaan kipsiin, kipsikoristeiden historiaan ja käyttöön. Kurssilaiset voivat valaa itselleen – harjoitukseksi ja muistoksi – aitojen vanhojen mallien mukaisia rakennuskoristeita sekä kertaustyylisen tai klassistisen kattorosetin.

Kurssin hinta, 49 euroa, sisältää tarvikkeet pieniin kipsitöihin ja yhteen kattorosettiin sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653

Salissa jugendnäyttely
7.7.–12.8.2017

Kesäteatterikauden ajan Iso-Puolalan salissa pääsee tutustumaan jugendiin – tyyliin sadan vuoden takaa. Näyttely koostuu antiikkiesineistä, valokuvanäyttelystä ja jugendista innoituksensa saaneista floristisista töistä.

Näyttely on avoinna toimiston aukioloaikoina klo 12–18.

Tervetuloa!Vehreä pieni kulttuurikaupunki Turun sydämessä!

Retki Piispankadulle – palatseista rautatehtaalle
perjantaina 21. heinäkuuta 2017

Lähdemme matkaan tutulta Turun Tuomiokirkkoaukealta klo 11 – tällä kertaa kuitenkin jalan, sillä vaikka päivän anti on monipuolinen, kaikki kohteemme sijaitsevat kävelyetäisyydellä Tuomiokirkosta.

Piispankadun ympäristö alkoi rakentua jo 1600-luvun lopulla. 1700–luvulla sinne sijoittui myös Turun Akatemian kasvitieteellinen puutarha; siitä on yhä jäljellä ns. Kalmin tammi. Turun palossa alue tuhoutui, ja C. L. Engel laati alueelle uuden asemakaavan.

Nykyään Piispankadun kortteleissa erottuu useita rakennusvaiheita, mm. matalaa puuempireä, muhkeaa uusrenessanssia sekä kaksikerroksista jugendia.

Ensimmäinen kohteemme on itse Tuomiokirkko, jonka julkisivujen tuntemattomista yksityiskohdista välittää tietoa Viri Teppo-Pärnä, retken juontaja.

Alueen uudemmasta rakennuskannasta poimimme funkishelmen, arkkitehti Erik Bryggmanin Kirjatornin. Sitä esittelee Bryggman seuran puheenjohtaja, arkkitehti Maarit Kaipiainen. Läheisen Teologisen tiedekunnan rakennuksen kunnostustöitä valottaa maalarimestari Birgitta Heino.

Lounastamme 1830-luvulla rakennetussa empiretalossa, jossa nykyisin toimii tyylikäs ravintola Hus Lindman. Birgitta Heino kertoo talon moninaisista vaiheista sekä pintatutkimusten aikana tehdyistä tapetti- ym. löydöistä.

Lounaan jälkeen vierailemme Ett Hem –museossa, jossa Alfred ja Helene Jacobssonin porvariskotimuseo on toiminut jo 1930-luvulta lähtien. Meitä opastavat talon oman oppaat.

Bigitta Heino esittelee myös arkkitehti Gustav Nyströmin suunnitteleman Dahlströmin palatsin. Birgitta työskenteli tässä hulppeassa palatsissa yli vuoden ajan, kun sitä restauroitiin. Nykyään Åbo Akademin omistama "Humanisticum" on tutkimuslaitosten käytössä.

Matkan varrella pistäydymme iltapäiväkahvilla ja baakkelseilla korumaisen uusrenessanssitalon jalustassa sijaitsevassa Kahvila Fabbesissa.

Piispanpalatsista ja sen viereisestä arkimaailmasta – rautatehtaasta ja sen 'fabriikkitaloista' – kertoo FL, rakennushistorioitsija Helena Soiri-Snellman, joka tuntee tienoot omakohtaisestikin.

Kävellen tapahtuvat siirtymiset ovat kerrallaan noin 50–300 metrin mittaisia. Retki päättyy osapuilleen klo 17.

Retken hinta 79 euroa jäsenille ja 89 euroa seuralaisille. Lounas Hus Lindmanin noutopöydässä jälkiruokineen ja iltapäiväkahvit sekä makea pala Fabbesissa sisältyvät retkihintaan.

Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse numeroon (02) 253 5653. Muista esittää myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.


TULE SINÄKIN LUOSTARINMÄELLE!

Perjantaina 16.6 olemme Perinneasuntomessuilla Turun Luostarinmäellä. "Kauppahuoneemme" löytyy Kanervon talosta.

Uutta tuoterepertuaarissamme on ammattilaisten suosima tanskalainen pellavaöljykitti. Messuilta sitä voi hankkia pikkupurkkeina tai viiden kilon astioissa.

Iso-Puolalan toimistomme on perjantaina suljettu.


Opi valmistamaan maalisi itse -kurssi Iso-Puolalassa
ke 17.5.2017 klo 17- 20.

Perinnemaalit ulkona ja sisällä, öljymaalista liimamaaliin... Tuttu aihepiiri rakennusperinteen ystäville. Mutta monella myös toiveiden lippaassa: olisi hauskaa ja hyödyllistä tutustua niiden valmistamiseen. Yhdistyksen tiiviillä kurssilla toukokuun valoisana iltana sekoitellaan, hierretään, ravistellaan ja keitellään! Illan mittaan syntyy viittä erilaista perinteistä maalia: öljymaalia, temperaa, roslagin mahonkia, punamultaa ja liimamaalia.

Kurssilaiset saavat kädestä pitäen -opetuksen maalien valmistamisen saloihin sekä mukaansa kirjalliset ohjeet ja itsemaalatut mallipalat kaikista maalityypeistä. Kurssihintaan sisältyy myös yhdistyksen julkaisema Tuumaten ja maalaten -vuosikirja.

Opettajina maalarimestari Birgitta Heino ja arkkitehti Viri Teppo-Pärnä.

Kurssin hinta on 39 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653. Ilmoittautuminen on sitova.


OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI —kurssi
6. - 7.5. klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia.

Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku.
Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.

Hinta jäsenille 120 €, muille 150€ (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin).

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.
Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 59€!
Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä. Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle.
Pakin sisältöön voit tutustua kotisivujemme www.tuuma.net nettipuodissa.

Kurssilta voit ostaa vanhaa lasia! (Mikäli tarvitset ison lasin tai useampia ruutuja, tee tilaus etukäteen.)


Arjen yläpuolella, kevään korvalla:

Retki Laukon kartanoon ja Milavidan palatsiin 8. huhtikuuta 2017

Lähdemme matkaan Tuomiokirkon kyljestä klo 9. Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Aurasta, Loimaalta ja Urjalasta.

Ensimmäinen kohteemme on Vesilahdella. Vehreällä Pyhäjärven niemellä sijaitsee Laukon kartano, jota Kurkien mahtisuku asutti lähes neljä vuosisataa.

Laukon nykyilmeen loi tamperelainen paperitehtailija ja taidemesenaatti Rafael Haarla, joka osti kartanon vuonna 1929. Haarla rakennutti kartanon pohjoismaista uusklassismia edustavan päärakennuksen vuonna 1931. Päärakennuksen lisäksi Haarlat rakennuttivat Laukkoon kokonaisen kartanokylän, jonka kaikki rakennukset kalkittiin hohtavan valkoisiksi ja katettiin yhtenäisesti punertavilla kattotiilillä.

Keväällä 2013 käynnistyneen suuren korjausrakennushankkeen aikana Laukon kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöökokonaisuus on kunnostettu asiantuntevasti ja hartaan perusteellisesti alkuperäiseen asuunsa.

Heti kartanolle päästyämme lounastamme Juhlatallin Kurki-salissa, jonka jälkeen kartanonrouva Liisa Lagerstam luotsaa meitä puolentoista tunnin mittaisella juhlakierroksella. Tämä vuoden näyttelyteema vie meidät keskelle 'suomifilmien' kulta-aikaa.

Vesilahdelta siirrymme Tampereelle kertaustyylejä edustavaan Milavidan kaupunkipalatsiin, jonka Finlaysonin omistajasukuun kuulunut Peter von Nottbeck rakennutti vuonna 1897. 1800-luvun loppu oli kertaustyylien aikaa, ja Milavidan arkkitehtuurissa näkyykin vaikutteita useista tyylisuunnista. Nykyään rakennus toimii museona. Opastetun kierroksemme teemana on Milavidan arkkitehtuuri ja tyyli.

Nautimme iltapäiväkahvit palatsin Cafe Milavidassa.

Kotiinpäin suuntaamme osapuilleen klo 17.

Retken hinta: 85 euroa jäsenille ja 95 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset sekä kahvit Cafe Milavidassa. Ruokailu Laukon kartanon lounaspöydässä on omakustanteinen (20 euroa).

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653.
Kerro samalla, osallistutko lounaalle; muista esittää myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Tärkeää: Mikäli sinulla on Museokortti, saat retkihinnasta alennusta Milavidan sisäänpääsymaksun verran, 6 euroa. Museokortti esitetään museolla. Mainitse korttiasia ilmoittautuessasi — ja muista ottaa kortti mukaan.

Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.


Rakennusperinteen Ystävät ry:n sääntömääräinen
KEVÄTKOKOUS
torstaina 30.3.17 klo 17.30
yhdistyksen omissa tiloissa Turun Iso-Puolalassa.

Käsitellään sääntömääräiset asiat.

Tervetuloa kaikki mukaan!Tapettien irrotuskurssi
keskiviikkona 22.3. klo 18-20.30.

Vanhojen tapettien kiehtova maailma avautuu maaliskuisella tapettikurssilla Iso-Puolalassa. Voit ottaa mukaasi oman arkistopalasi tai harjoitella kerrosten irrottamista kurssipaikan harjoitusnäytteiden avulla.

Mikäli olet oman kunnostuskohteesi kanssa siinä vaiheessa, että olet vasta irrottamassa dokumentointipaloja seinästä, muista seuraavat ohjeet:
- Irrotettavan tapettipalan sopiva koko on noin 50 x 50 cm.
- Mikäli mahdollista, irrota pala katon rajasta, jolloin myös tapettien reunanauhoista saadaan näytteet.
- Vaikka vanhat tapetit ovat innostavia, yhtään ylimääräistä tapetinpalasta ei tule irrottaa! Tapettialueet jätetään seiniin eristekerrokseksi, ja jopa riekaleetkin on tärkeää säilyttää omalla paikallaan. Ne ovat dokumentteja talon vaiheista — seuraaville tutkijoille.

Kurssien opettajana toimii maalarimestari Birgitta Heino, jolla on vuosikymmenien kokemus vanhojen arvokohteiden pintatutkimuksista.

Kurssin hinta on 39 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.
Ilmoittautuminen on sitova.


OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI –kurssi
la-su 28. -29.1. klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia.

Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku.

Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.
Hinta jäsenille 120 €, muille 150€. (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin)

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 55€! Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä. Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle. Pakin sisältöön voit tutustua kotisivujemme www.tuuma.net nettipuodissa.

Kurssilta voit ostaa vanhaa lasia! (Mikäli tarvitset ison lasin tai useampia ruutuja, tee tilaus etukäteen.)

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net

Kuva: Mathildedalin ruukki. Esa Mela.

Päivitetty 06.12.2018.