Tapahtumat

Uudet tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2019

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Rakennnusperinteen Ystävät ry toivottaa
Hyvää Uutta Vuotta 2019

Joululoman jälkeen avaamme jälleen maanantaina 14.1.2019.

Punottu pannunalunen -kurssi

Tuohimestarina tunnettu Sulo Määttä taitaa myös köysityöperinteen ja opettaa meillekin tuon mainion köydenpunonnan taidon.

Kurssilla teemme pannunalusia juuttiköydestä.
Kurssi järjestetään Iso-Puolalassa tiistaina 4.12 klo 17.00 - 19.30.

Kurssin hintaan 35 euroa, sisältyy punontapohja, hattuneulat, ohjemallit ja muu tarvittava materiaali sekä suolainen iltapala.
Köydestä veloitetaan käytön mukaan.

Ilmoittaudu kurssille 27.11. mennessä osoitteeseen sihteeri@tuuma.net.
Ilmoittautuminen on sitova.

Hei Sinä käsistäsi kätevä!

Rakennusperinteen Ystävät ry tarjoaa myyjäistilaa Iso-Puolalasta joulukaudeksi (la-su 17.11. - 23.12. klo 11-16). Päärakennuksen kyljessä sijaitsevasta, vasta kunnostetusta tilasta vuokrataan 6 kappaletta myyntipöytiä käsityöläisille.

Tila on lämmittämätön, mutta tuuleton ja tunnelmallinen. Pöytävuokra koko kaudeksi (6 viikonloppua) on hinnaltaan 120 euroa.

Myyntipöydän voi varata myös lyhyemmäksi ajaksi, päivähinta on 15 euroa.

Joulukahvila ja sivurakennuksen Vinttipuoti ovat avoinna yhtäaikaisesti.

Toivomme perinteiseen henkeen sopivia tuotteita, muovia emme halua näkyvän tuotteissa emmekä niiden kääreissä.

Jos kiinnostuksesi heräsi, niin ota yhteyttä sihteeri@tuuma.net -osoitteeseen ma 22.10. mennessä.

Lisätietoja: p. 050 3495951RETKI ON TÄYNNÄ!
"Komeutta, kulttuuria, keisarillista kosketusta...."

Retki Itäiselle Uudellemaalle sunnuntaina 30. syyskuuta 2018

Lähdemme matkaan Turun Tuomiokirkon kyljestä klo 8.30.

Porvooseen saavuttuamme lounastamme Näsinmäellä sijaitsevan ravintola Honkalan buffetpöydässä. Honkalan terassilta avautuu Porvoon upein näköala Vanhaan kaupunkiin tuomiokirkkoineen ja jokimaisemineen.

Päiväohjelmaamme mahtuu kaksi Itä-Uudenmaan mahtikartanoa, Stensböle ja Tervik, sekä Porvoon Vanhan kaupungin helmi, Solitanderin talo. Kartanoissa meitä opastaa syvällisesti kartanokulttuuriin perehtynyt antiikkiasiantuntija Bernt Morelius.

Tervikin tammikuja on Suomen pisin, ja kartanomiljöö kuuluukin "valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin" (MV). Itse kartanorakennus on valmistunut 1730-luvulla. Siellä sijaitsee Suomen suurin yksityinen muotokuvakokoelma.

Stensbölen kartanon historia yltää keskiajalle asti. Nykyinen kartanorakennus on rakennettu 1800-luvun alussa. Suuri kartanopuisto on istutettu jo 1700-luvun puolella.


Olemme onnellisia voidessamme kertoa, että päivän viimeiseksi kohteeksi olemme saaneet Vanhassa Porvoossa sijaitseva Solitanderin talon. Mansardikattoinen, rokokoo-kustavilaista arkkitehtuuria edustava kaupunkitalo on jäseniemme Liisa ja Tauno Tarnan yksityiskoti, jonka kiintoisia, rakennusperinnettä säilyttäviä ratkaisuja on sivuttu useammassakin Tuuma-jutussa. Omistajien pieteetillä tekemien kunnostustöiden ansiosta talossa on näkyvillä ihmeteltävän paljon aitoja alkuperäisiä pintoja ja yksityiskohtia 1700-luvulta asti.

Iltapäiväkahvitkin, "Porvoon mitalla", saamme nauttia Solitanderin talossa.

Retken hinta: 140 euroa jäsenille ja 155 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset, lounas sekä iltapäiväkahvit. Retkihinta on sama riippumatta siitä, mistä pisteestä nousee bussiin.

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653. Kerro samalla mahdolliset ruokarajoitukset. Kohteiden herkkyyden ja yksityisen luonteen vuoksi matkalle otetaan vain 25 henkilöä. Olethan siis nopea.

Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Salosta, Kehä kolmoselta ja Helsingistä sekä Porvoosta. Tarkemmat nousupaikat ilmoitetaan mukaan mahtuneille.

Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Kuvat:
Tervik Pernaja, Museovirasto, Musketti, 1924.
Solitanderin talo, Tauno Tarna.

Kiehtovat Kuviot
Iso-Puolalan Vinttipuodissa ja salissa

Kiehtovat Kuviot -teema aloittaa talomme syyskauden. Iso-Puolalan Vinttipuoti on avoinna 20.8. –20.9. joka päivä klo 12–17. Sieltä löytää kiehtovasti kuvioitua antiikkista esineistöä ja sisustelun herkkupaloja sekä samanaiheisia floristisia töitä.

Päärakennuksessa voi keskittyä eri aikakausien tapetteihin. Tuvasta, eteiskamarista ja salista on koottu tapettinäytteitä talon pitkän historian ajalta, mm. kaksi aikasarjaa. Kauneutta eri tyylikausilta! Tapeteista innostuneet voivat sitten hankkia eteiskamarin puodista Kiehtovat kuviot-vuosikirjan, jossa tapettiaihetta käsitellään monipuolisesti. Vuonna 2016 jäseninä olleet ovat sen jo saaneet, mutta kirjanen on myös oiva lahja!

Sapluunamaalauskurssi
Iso-Puolalassa la-su 1.–2.9.

Tule oppimaan sabluunamaalauksen taito!
Viikonlopun aikana saat roppakaupalla ammattilaisen vinkkejä, sekä kuulet käytännön työssä parhaiksi todetut kikat ja konstit, joilla onnistunut lopputulos taataan.

Kiehtovat Kuviot maalataan Iso-Puolalan päärakennuksen saliin. Mallina on talon alimmista verhouskerrostumista löytynyt historiallinen, barokkihenkinen lintutapetti.

Kurssin opettajana on kokenut maalarimestari Kirsi Vesanen, joka on erityisesti perehtynyt koristelutekniikoihin.

Kurssin hinta on jäsenille 120 euroa, muille 135 euroa. Kurssihinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit sekä paakelsit kumpanakin päivänä. Kurssiaika kumpanakin päivänä on klo 10-16.

Ilmoittaudu kurssille: sihteeri@tuuma.net.
Ilmoittautuminen on sitova.

Kuva: Iso-Puolalan tapettifragmentit kasattiin palapelin lailla ja lopulta kokonainen kuvio hahmottui. Alkuperäinen tapetti on parisataa vuotta vanhaa painotyötä, taitavan käsityöläisen käsin toteuttamaa. Kuvion alkuperäissommittelu tulee kaukaa Euroopan sydämestä.

Vaahteramäen Eemeli seikkailee Iso-Puolalan vaahterapihalla

Kesällä lomailemme ajalla 9.7.–10.8. Silloin toimisto ja puoti ovat suljettuina.

Loma-aikana Iso-Puolala ei kuitenkaan ole tyhjillään, vaan siellä asuu Vaahteramäen Eemeli. Teatteri Akselin näytökset alkavat 6.7 ja jatkuvat aina elokuun alkupuolelle saakka.

Lisätiedot ja lippuvaraukset: Teatteri Akseli ja 040 966 9628 (arkisin klo 13–17).Kahvia ja Kalligrafiaa

Loimaan Kalligrafiaryhmän lopputyönäyttelyn kahvilla työstettyjä kalligrafiatöitä on nähtävänä
Juhlasekoitus -näyttelyssä 3.–27.5.2018

Aukioloaika: kävijäystävällisesti 'reippaasti laajennettu viikonloppu',
to–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–16.
Äitienpäivänä 13.5 suljettu.

Tunnelmallinen kahvilamme on avoinna näyttelyn aukioloaikoina.

Iso-Puolalan Vinttipuodissa kahviin ja kahvitteluun liittyvää antiikkista esineistöä ja sisustelun herkkupaloja sekä samanaiheisia floristisia töitä.

Vinttipuoti on avoinna samanaikaisesti näyttelyn ja kahvilan kanssa.

"Pirtin perältä porraspäähän..."

Retki Etelä-Pohjanmaalle sunnuntaina 20. toukokuuta 2018.

Omatoimisuus on lakeuksien tunnussana, ja näin toimimme mekin retken liityntäliikenteen osalta. Suosittelemme kauempaa lähtijöille "liinakkovarsaksi ja nappularattaiksi" junaa, jonka aikataulujen mukaan päivämme on rakennettu.

Turun suunnan tulijat tapaavat matkanjärjestäjät junassa, joka lähtee klo 9.05 Turusta. Turun joukko vaihtaa Tampereella 'pääjunaan', se puolestaan lähtee klo 9.14 Helsingistä. Juna saapuu Seinäjoelle puoliltapäivin, tarkalleen ottaen klo 12.04. Edullisen tiketin saa varaamalla sen hyvissä ajoin. – Ja kun maakuntaan suuntaa, siellä voi toki viipyä pitempäänkin kuin päivän!

Poimintoja päivän annista:

Lähdemme kierrokselle klo 12.15 tilausbussilla, joka odottaa rautatieaseman pääoven tuntumassa. Ajamme Ilmajoelle ja lounastamme siellä Rinta-Röyskön tilalla Alajoen jokimaisemissa. Aterian lisäantina isäntä Juha Rinta-Röyskö luotaa aidolla tyylillään pohjalaisia arvoja ja perinteitä.

Seuraavaksi suuntaamme maankuuluun talomuseokohteeseen, Museoviraston ylläpitämään Yli-Lauroselaan. Paikka kertoo ajasta, jolloin eteläpohjalainen talonpoikais- ja rakennuskulttuuri eli kukoistuskauttaan. Yli-Lauroselassa on meneillään mittavia kunnostustöitä, joista kuulemme myös tekijöiden näkökulmia. Katsottavaa riittää: levollisia sisänäkymiä, mallikas puutarha ja hulppea piha.

Iltapäiväkahvit nautimme suolaisen ja makean herkun kera Vanhalla Joupilla. Sekä tuvassa että pihapiirissä saa jälleen vahvan kosketuksen paikalliseen rakennusperinteeseen. Tutustuminen Törnävän (ent. Östermyran) kartanon museoalueeseen, jonka historiaa ja nykyisyyttä avaa Etelä-Pohjanmaan museon rakennustutkija Sirkka-Liisa Sihvonen.

Matkalla päivälliselle näemme ja kuulemme myös Seinäjoen uudemmasta arkkitehtuurista, mm. Alvar Aallon Seinäjoen töistä. Päivällisen jälkeen ehtii hyvin junalle, joka lähtee etelään klo 19.34.

Retken hinta: 79 euroa jäsenille ja 89 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät bussikuljetukset perillä, opastukset ja pääsymaksut, samoin lounas, iltapäiväkahvi ja päivällinen. Päivän kokonaispituuden takia ohjelmaan on siis sovitettu kaksi ateriaa.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.
Muista kertoa myös mahdolliset ruokarajoitukset.

Huom! Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Vanhojen suomalaisten pelakuiden ilta 16.5.2018

Vanhat pelakuulajikkeet kantavat mukanaan tarinoita, joihin nivoutuu niin henkilöiden elämänkaaria kuin sukujen vaiheita. Pelargoneja on pakattu evakkokuormiin, otettu kotitalosta mukaan naimisiin mennessä — ja siirretty eteenpäin jälkipolville.

Näistä tarinoista ja löydetyistä lajikkeista meille luennoi keskiviikkona 16.5. klo 18 Iso-Puolalassa pelakuuasiantuntija, puutarhuri Tiina Niittynen. Tilaisuudesta voi hankkia vanhojen suomalaisten pelakuulajikkeiden taimia. Mikäli haluat hankkia muitakin kuin suomalaisia perinnepelakuita, tee etukäteistilaus Tiinalle; osoite: rinkinpuutarha.fi.

Tilaisuus on jäsenille ilmainen, muille 15 euroa.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net,
ilmoittautuminen koskee myös jäseniä!

KURSSI ON TÄYNNÄ!

Vanhan talon kuntokartoituskurssi 28.4.2018

Rakennuksen kunnon toteaminen ja seuraaminen on tullut viime aikoina kansalaisia puhuttavaksi keskustelunaiheeksi ja suorastaan sen käyttäjiä ja omistajia koskevaksi haasteeksi.

Ajankohtainen kuntokartoituskurssi pidetään
lauantaina 28.4. klo 10–17
Villa Skogshyddanissa, Ruissalossa.

Opettajina rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Lauri Leppänen ja arkkitehti Jussi-Pekka Vesala.

Kurssin hinta: jäsenille 60 euroa, muille 80 euroa.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.


Haravointitalkoot Iso-Puolalassa
torstaina 26.4. klo 12-15.

Tervetuloa!


Pinkopahvituksen taito kiinnostaa!

Pinkopahvikurssi
pidetään historiallisessa pitsihuvilassa, Villa Skogshyddanissa, Turun Ruissalossa.

Ajankohta: viikonloppu 21.–22.4., kumpanakin päivänä klo 10–16.

Kurssin aikana opit sekä seinien että kattojen päällystyksen: käymme läpi kaikki pinkopahvitukseen kuuluvat työt.

Kurssimaksu: yhdistyksen jäsenille 160 euroa, muille 190 euroa.
Hinta sisältää kahvit ja lounaan sekä lauantaina että sunnuntaina.

Opettajana rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.

Pinkopahvituksen taito kiinnostaa!

Pinkopahvikurssi
pidetään historiallisessa pitsihuvilassa, Villa Skogshyddanissa, Turun Ruissalossa.

Ajankohta: viikonloppu 21.–22.4., kumpanakin päivänä klo 10–16.

Kurssin aikana opit sekä seinien että kattojen päällystyksen: käymme läpi kaikki pinkopahvitukseen kuuluvat työt.

Kurssimaksu: yhdistyksen jäsenille 160 euroa, muille 190 euroa.
Hinta sisältää kahvit ja lounaan sekä lauantaina että sunnuntaina.

Opettajana rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.

Vanhojen huonekasvien ilta

Tiistaina 17.4. klo 18 Iso-Puolalassa esitellään vanhakantaisia huonekasvejamme.

Illan puhujana vanhoihin huonekasveihin – jopa Fredrika Runebergin kasviperintöön – erikoistunut kasviharrastaja Pasi Hurtén. Illan aikana on myynnissä rajoitettu määrä vanhaa kantaa olevia taimia.

Tilaisuus on jäsenille ilmainen, muille 15 euroa.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net,
ilmoittautuminen koskee myös jäseniä!


KURSSI ON TÄYNNÄ!

OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI –kurssi
la-su 14. -15.4. klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia.

Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku. Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.

Hinta jäsenille 120 €, muille 150 € (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin).
Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 59 €!
Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä.
Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle.

Pakin sisältöön voit tutustua nettipuodissa.

Kurssilta voit ostaa vanhaa lasia! (Mikäli tarvitset ison lasin tai useampia ruutuja, tee tilaus etukäteen.)

Ilmoittautuminen: sihteeri@tuuma.net

KURSSI ON TÄYNNÄ!

Vanhan talon tulisijat -päivä

Järjestämme Vehmaalla lauantaina 7.4 Vanhan talon tulisijat -päivän.

Tulisijamuurari Timo Nylander opastaa kurssilaiset vanhojen uunien saloihin, ja 'koulua' pidetään klo 10–14.

Aluksi tutkitaan uunien kanavia ja rakenteita. Päivän aikana Timo kertoo meille tulisijojen käytöstä ja korjauksesta ja lisäksi kunnostaa puuhellan puhkipalaneen sisuksen.

Tule kuuntelemaan, kyselemään ja oppimaan.

Päivän hinta (sisältää kahvituksen) jäsenille 20 euroa, muille 30 euroa.
25 nopeinta mahtuu mukaan.

Ilmoittautumiset: sihteeri(at)tuuma.net.

Iso-Puolalan Vinttipuodin pääsiäisteemainen myyntinäyttely
Tuohta ja trullien tekemää
on avoinna 12.–25.3. joka päivä klo 12–18.

Marin ja Riitan vinttikamarista löytyy floristista taikaa ja vanhan sisustelun herkkupaloja.

Iso-Puolalasta voi hankkia tuohta vanhan talon eristämiseen tai vaikkapa pääsiäisaskarteluun.

Palmusunnuntain viikonloppuna,
lauantaina ja sunnuntaina 24.–25.3.2018

Iso-Puolalan sali ja kamarit täyttyvät Ovo Decor rf:n taidokkaasti koristelluista pääsiäismunista.
Ovet ovat auki klo 12–18.

Tällöin myös Iso-Puolalan Kahvila tarjoaa taattuja nautiskeluhetkiä.

Tuokkonen, rove, ropponen - rakkaalla lapsella on monta nimeä...

Tuohirovekurssi tiistaina 20.3.2018 klo 18-20 Iso-Puolalassa.

Opettajana tuohimestari Sulo Määttä.

Opimme valmistamaan perinteisiä tuokkosia, joita voi käyttää mämmiroveena, kattauksessa tai muuten vai säilytysastiana. Tuohirove valmistetaan yhdestä isosta tuohesta taivuttamalla ja sitomalla päät koivunvitsalla.

Kurssin hinta 18 euroa sisältää materiaalit kahteen isoon tai yhteen isoon ja kahteen pieneen roppeeseen sekä suolaisen iltapalan. Kurssilta voi myös ostaa tuohta kotiin.

Ilmoittautuminen:
sihteeri@tuuma.net tai p. 02 253 5653.

Päivitetty 19.1.2020.