Tapahtumat

Edelliset tapahtumat 2021

Edelliset tapahtumat 2020

Kapsäkki on vanhoja rakennusmateriaaleja sisältävä esittely, jonka voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin.

Ajankohtaista

Tällä sivulla julkaisemme tietoa yhdistyksen toiminnasta ja erilaisista tulevista tapahtumista kuten retkistä, kursseista ja tapaamisista.

Rakennnusperinteen Ystävät ry toivottaa
Hyvää Uutta Vuotta 2020

Joululoman jälkeen avaamme jälleen tiistaina 14.1.2020.

Joulukahvila
Joulunajan kiireet unohtuvat Iso-Puolalan tunnelmallisessa Joulukahvilassa. Rauhallisesta kahvituokiosta ja kotitekoisista leivonnaisista voi nauttia päärakennuksessa.
Kahvila on avoinna 14.11.-22.12. torstaista sunnuntaihin klo 12-16.

Iso-Puolalan Vintti
Iso-Puolalan jouluisesta Vinttipuodista löydät floristista taikaa ja entisaikojen sisustuksen herkkupaloja.
Vinttipuoti on avoinna 14.11.-22.12. torstaista sunnuntaihin klo 11-16.

Joululiiteri
Joululiiteri on avoinna 16.11-22.12. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16.
Liiterissä on myynnissä käsityöläisten tuotteita kuten tuohitöitä, kastettuja kynttilöitä ja muita kädentaitajien tuotteita lahjapakettiin tai kotiin.

Syysloma!

Toimistomme on suljettu syysloman ajan 14. - 18.10.2018.

Nettipuoti toimii normaalisti.


RETKI ON TÄYNNÄ!

Satakunnan monet kasvot – kuulusta residenssistä maaseudun mahtipytinkiin

Retki Noormarkkuun ja Nakkilaan perjantaina 11. lokakuuta 2019.

Lähdemme matkaan Salon linja-autoasemalta klo 8.30.

Matkalla kohti Noormarkun ruukkia poikkeamme jaloittelemaan Laitilaan, Untamalan kylään, jossa vanha kyläasutus on pysynyt esihistoriallisilla sijoillaan. Vanhakuosista miljöötä kyläkirkon ympärillä esittelee RPY:n hallituksen jäsen, kulttuurisihteeri ja historijoitsija Jukka Vehmas – kaikki samassa persoonassa.

Ahlströmin ruukkiin tutustumisen aloitamme nauttimalla buffetlounaan Klubilla. Perjantaisin Klubilla on klassikkoruoan päivä.

Noormarkun ruukki on ollut vuodesta 1870 alkaen Ahlströmin omistuksessa. Reilun 60 vuoden ja kolmen sukupolven aikana ruukkialueelle rakentui kolme merkittävää suvun asuinrakennusta: Isotalo, Havulinna ja Villa Mairea sekä runsaasti muita huomattavia rakennuksia, kuten Pääkonttori, Klubi, työväenasuntoja ja virkailijahuviloita.

Vierailemme oppaan johdolla Alvar ja Aino Aallon vuonna 1939 ystävilleen Maire ja Harry Gullichsenille suunnittelemassa Villa Maireassa. Rakennus täyttää siis tänä vuonna 80-vuotta. Jokainen Villa Maireassa käynyt haluaisi sinne uudelleen; talo on kiehtova, kodikas ja ystävällinen, mutta samalla vaikuttava taideteos itsessään. Sen jokainen värisävy, yksittäinen taideteos ja esine ovat osa suurenmoista kokonaisuutta.

Tutustumme opastetusti myös sahamuseoon ja Ahlström Voyage -näyttelyyn, joka on mielenkiintoinen retki suomalaiseen teollisuushistoriaan. Näyttely esittelee muun muassa konserniin kuuluneiden Iittalan, Karhulan ja Riihimäen lasitehtaiden taidelasia.

Matkamme jatkuu Nakkilaan, jossa vierailemme jäsenemme Outi Freesen kesäkodissa, Outille rakkaassa, mahtavankokoisessa mummolassa. Rakennus koostuu kolmesta hirsikehikosta ja on kasvanut aikojen kuluessa puolen sadan metrin mittaan! Mahdumme kuulemma sisälle keveästi koko joukko.

Outi on tullut jo aiemmin paikalle puuhaamaan syksyisen pihansa kanssa ja lämmittämään meille muutaman uunin, nekin kiintoisia. Hän kertoo omakohtaisia kokemuksiaan talon kohentamisessa tehdyistä valinnoista ja tekemättä jättämisestä – vanhan talon eri vaiheiden hyväksymisestä.

Kotimatkalla poikkeamme vielä Kauttuan ruukissa, joka sekin on Ahlströmin suvun omistuksessa. Kauttuan Klubilla meitä odottaa kahvibuffet suolaisine ja makeine herkkuineen.

Retken hinta: 110 euroa jäsenille ja 120 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset, lounas sekä iltapäiväkahvit. Retkihinta on sama riippumatta siitä, mistä pisteestä nousee bussiin.

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653. Kerro samalla mahdolliset ruokarajoitukset.

Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Paimion Nesteeltä, Turun Tuomiokirkolta, Turun linja-autoasemalta sekä erikseen sovituista kohteista Turun ja Porin välillä. Tarkemmat nousupaikat sovitaan mukaan mahtuneiden kanssa. Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Kipsityökurssi Iso-Puolalassa torstaina 3.10. klo 17-20

Maalarimestari Birgitta Heinon opastuksella tutustutaan kipsiin, kipsikoristeiden historiaan ja käyttöön. Kurssilaiset voivat valaa itselleen – harjoitukseksi ja muistoksi – aitojen vanhojen mallien mukaisia rakennuskoristeita sekä kertaustyylisen tai klassistisen kattorosetin.

Kurssin hinta, 49 euroa, sisältää tarvikkeet pieniin kipsitöihin ja yhteen kattorosettiin sekä suolaisen iltapalan.

Ilmoittautumiset: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653
Ilmoittautuminen on sitova.

Riu'ut, käymälät ja vessat Suomessa ja muualla -luento Iso-Puolalassa!

Lehtori Ulla Seppälä-Kaven luennoi Iso-Puolalassa tiistaina 24.9. klo 17.00 - 19.30 käymälöiden historiasta.

Seppälä-Kaven on toiminut pitkään Turun ammattikorkeakoulussa rakennushistorian opettajana ja käynyt luennoimassa suomalaisesta arkkitehtuurista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Luentoilta on jäsenille ilmainen, muille 20 euroa. Etukäteisilmoittautuminen on välttämätön.
Illan aikana on mahdollisuus nauttia suolainen iltapala (5,-).

Ilmoittaudu sihteerille 17.9 mennessä, sihteeri@tuuma.net.

Rakennusperinteen Ystävät ry:n väki viettää kesälomia
ja talo on suljettu 6.8.2019 asti!

Pihan ihanasta ilmapiiristä voi kuitenkin nauttia Teatteri Akselin Ronja Ryövärintytär -näytöksissä.


RETKI ON TÄYNNÄ!

"Kaksi kartanoa ja rustholli...." Retki Helsinkiin ja itäiselle Uudellemaalle lauantaina 29. kesäkuuta 2019

Lähdemme matkaan Turun Tuomiokirkon kyljestä klo 8.30.

Päivän ensimmäinen kohde, Herttoniemen kartano, on Itä-Helsingin vanhimpia kartanoita. Sen puutarha on maan hienoimpia: säännönmukaisen barokkipuutarhan ja englantilaistyylisen puiston muodostama kokonaisuus.
Kartano on toiminut myös elokuvien näyttämönä. Tilukset ovat tarjonneet lavasteet muun muassa Leif Wagerin ja Regina Linnanheimon lemmenleikeille elokuvassa Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943).

Kartano- ja puistokierroksen jälkeen lounastamme ravintola Vanhassa Myllyssä, joka sijaitsee kartanon mailla.

Museokartanon jälkeen meillä on harvinainen tilaisuus tutustua kahteen historiaa huokuvaan mutta elävään kotiympäristöön.

Matkamme jatkuu kohti Pernajassa sijaitsevaa Segersbyn kartanoa, jonka Li-Lo ja Kim Söderholm ovat kunnostaneet kodikseen. Pitkään asumattomana ollutta kartanoa restauroitiin ja kunnostettiin herkällä kädellä kahdeksan vuoden ajan perheen kodiksi.

Päivän viimeisenä kohteena on Strängasin rustholli Porvoossa. Talon isäntäväki Ullastiina Mahlamäki ja Tuomo Wallenius esittelevät meille kotinsa. He ovat kirjoittaneet talon vaiheista ja sen dendrokronologisesta ajoituksesta Tuumassa 1/2019. Saamme kuulla lisää tästä vuosilustoihin perustuvasta menetelmästä isännältä, alan asiantuntijalta.

Strängasissa nautimme myös iltapäiväkahvit!

Retken hinta: 85 euroa jäsenille ja 95 euroa seuralaisille. Hintaan sisältyvät kuljetukset ja opastukset, lounas sekä iltapäiväkahvit. Retkihinta on sama riippumatta siitä, mistä pisteestä nousee bussiin.

Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteeseen sihteeri@tuuma.net tai puhelimitse 02 253 5653. Kerro samalla mahdolliset ruokarajoitukset. Kohteiden herkkyyden ja yksityisen luonteen vuoksi matkalle otetaan vain 35 henkilöä.

Retkeläiset voivat liittyä mukaan myös Salosta, Kehä kolmoselta ja Helsingistä. Tarkemmat nousupaikat ilmoitetaan mukaan mahtuneille. Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet matkan hinnasta.

Keittiöt ennen ja nyt -luento 12.6. Iso-Puolalassa

Lehtori Ulla Seppälä-Kaven luennoi Iso-Puolalassa keskiviikkona 12.6. klo 17.00 - 19.30 aiheesta Keittiöt ennen ja nyt.

Seppälä-Kaven on toiminut pitkään Turun ammattikorkeakoulussa rakennushistorian opettajana sekä käynyt luennoimassa suomalaisesta arkkitehtuurista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Luentoillan hinta on jäsenille 15 euroa, muille 20 euroa.
Hinta sisältää kahvin/teen ja suolaisen iltapalan.

Ilmoittaudu sihteerille 5.6. mennessä, sihteeri@tuuma.net

Pinkopahvikurssi Ruissalossa 18.–19.5.2019

Pinkopahvituksen taito kiinnostaa!
Pinkopahvikurssi pidetään Villa Skogshyddanin historiallisessa pitsihuvilassa Turun Ruissalossa.
Ajankohtana on viikonloppu 18.–19.5., kumpanakin päivänä klo 10–16.

Kurssin aikana opit sekä seinien että kattojen päällystyksen. Käymme siis läpi kaikki pinkopahvitukseen kuuluvat työt.

Kurssimaksu yhdistyksen jäsenille 160 euroa, muille 190 euroa.

Hinta sisältää kahvit ja lounaan sekä lauantaina että sunnuntaina. (Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.)

Opettajana rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen.

Ilmoittautuminen: sihteeri@tuuma.net.

Vinttipuodin Naisellinen buduaari
Pääsiäislauantaina avautuu Vintissä Naisellinen buduaari -myyntinäyttely,
jossa tarjolla on naisellisia ihanuuksia.
Avoinna 20.4.–12.5. to–su klo 11–15, siis pääsiäisestä aina äitienpäivään saakka.

Liiterigallerian näyttely
'Lankalauantaina' 20.4. avautuu Iso-Puolalan vastaremontoidussa Liiterigalleriassa modisti Kristiina Kivelän, floristi Mari Heinisen ja antiikkikauppias Riitta Jaakonmäen toteuttama Liiteristä salongiksi – hattuja, kukkia, peilejä menneiltä vuosikymmeniltä.
Näyttely on avoinna 20.4.–12.5. la–su klo 11–15.

Kevätkahvila 20.4.–12.5 2019
Näinä neljänä viikonloppuna (lauantaisin ja sunnuntaisin) palvelee edelleen myös Iso-Puolalan Kevätkahvila.

Rakennusperinteen Ystävien oma Ikkunapäivän tapahtuma järjestetään Iso-Puolalan pihamaalla lauantaina 11.5. klo 11-15.

ISO-PUOLALAN IKKUNAPÄIVÄ!

Valtakunnallista ikkunapäivää vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa tulevana lauantaina. Tapahtumaa koordinoi Rakennusperinteen Ystävät ry.

Iso-Puolalan pihalla ikkunaentisöijä Kirsi Rikkonen kertoo miten vanha ikkuna kunnostetaan uuden veroiseksi. Esillä on eri työvaiheissa olevia ikkunanpuitteita ja työhön tarvittavia tarvikkeita. Vierailijoilla on mahdollisuus kokeilla ikkunan kittausta.

Iso-Puolalan perinteikäs kahvila on avoinna.

Liiterigalleriassa on esillä näyttely 'Liiteristä salongiksi - hattuja, kukkia, peilejä menneiltä vuosikymmeniltä'.

Iso-Puolalan Vintin myyntinäyttelyn teemana on Naisellinen Buduaari.

Tervetuloa!

Tiedot muista ikkunapäivän tapahtumista eri puolilla Suomea löydät osoitteesta: ikkunapaiva.net

Vinttipuodin
Hyvää Pääsiäistä!
8.4.–18.4.2019

Iso-Puolalan Vintin myyntinäyttelystä löydät vanhan sisustelun pikkuaarteita ja pääsiäisaikaa koristavaa kukkamaailmaa.

Myyntinäyttely on avoinna
8.4.–18.4. ma–pe klo 9–15, sekä
palmusunnuntain viikonloppuna 13.–14.4. klo 12–18.
Pitkäperjantaina suljettu.

Pääsiäismunanäyttely ja Kevätkahvila 13.–14.4.2019

Iso-Puolalan päärakennuksen salissa voi ihailla Ovo Decor -yhdistyksen taidokkaita, vahabatikkitekniikalla maalattuja pääsiäismunia palmusunnuntain viikonloppuna 13.–14.4. klo 12–18.

Näyttelyelämystä täydentää Iso-Puolalan Kevätkahvila, joka toimii sitten viikonloppuisin äitienpäivään asti.

KURSSI ON TÄYNNÄ!

Pääsiäismunia batikkitekniikalla 3.4.2019

Maalaamme pääsiäismunia perinteisellä vahabatikkitekniikalla
Iso-Puolalan salissa keskiviikkona 3.4. klo 17.30-20.

Kurssihintaan 25 euroa sisältyy tarvittavat tarvikkeet, valmiiksi tyhjennetyt kananmunat sekä suolainen iltapala.

Ilmoittautuminen: sihteeri@tuuma.net tai 02 253 5653.


Rakennukset kautta aikain -
rakennusten ominaispiirteitä ennen ja nyt -luento
torstaina 21.3.2019

Lehtori Ulla Seppälä-Kaven luennoi Iso-Puolalassa torstaina 21.3. klo 17.30 - 19.30 aiheesta Rakennukset kautta aikain - rakennusten ominaispiirteitä ennen ja nyt.

Seppälä-Kaven on toiminut pitkään Turun ammattikorkeakoulussa rakennushistorian opettajana sekä käynyt luennoimassa suomalaisesta arkkitehtuurista sekä kotimaassa että ulkomailla.

Luentoillan hinta on jäsenille 15 euroa, muille 20 euroa.
Hinta sisältää kahvin/teen ja suolaisen iltapalan.

Ilmoittaudu sihteerille 18.3. mennessä osoitteeseen sihteeri@tuuma.net.OPI KUNNOSTAMAAN IKKUNASI –kurssi la-su 2. – 3.2.2019 klo 10-16.

Opettajana toimii useita arvokohteita kunnostanut rakennusrestauroija, artenomi (AMK) Henna Lintunen. Hennan opissa työ sujuu kuin leikki vain!

Käymme läpi ikkunaentisöinnin työvaiheet: kitin, lasin ja maalin poiston, helojen ja saranoiden käsittelyt, sekä kittauksen ja maalauksen pellavaöljymaalilla. Ekstraoppina Henna opettaa sinut leikkaamaan vanhaa lasia. Ikkunasi puuosien pitäisi olla kunnossa, sillä puupaikkauksia emme ehdi kurssilla tehdä.

Mukaan kunnon työvaatteet sekä työhanskat. Voit ottaa mukaan myös omia työkaluja.

Kurssipaikka: Arvonkorjaajien verstas, Betaniankatu 11, Turku.
Mukaan mahtuu 10 kurssilaista.

Hinta jäsenille 125 €, muille 155 € (sis. hiomapaperin, kittaustarvikkeet ja pohjamaalin). Ilmoittautuminen on sitova. Sairaustapauksen sattuessa palautamme puolet kurssin hinnasta.

Tarjoamme kurssilaisille RPY:n suositun Ikkunapakin erikoishintaan 59 €!
Mainitse tilauksesi ilmoittautumisen yhteydessä. Toimitamme pakit valmiiksi kurssipaikalle.
Pakin sisältöön voit tutustua kotisivujemme www.tuuma.net nettipuodissa.

Kurssilta voit ostaa myös vanhaa lasia! (Mikäli tarvitset ison lasin tai useampia ruutuja, tee tilaus etukäteen.)

Ilmoittautuminen: sihteeri@tuuma.net

Päivitetty 01.4.2021.