Ilmoitustaulu
Tällä sivulla julkaisemme jäsentemme toimittamia ilmoituksia esim. erilaisista tapahtumista tai muista toimintaamme liittyvistä aiheista.   Ilmoituksen jättö ilmoitustaululle (ei yrityksille, vain jäsenille) Kerrothan, kun ilmoituksesi vanhentuu!

Tapahtumat

Avustukset rakennusten entistämiseen ja museoiden innovatiivisiin hankkeisiin haettavissa 15.9. alkaen

Museoviraston jakamat rakennusten entistämisavustukset sekä ammatillisten museoiden innovatiivisille hankkeille myönnettävät avustukset ovat haettavissa vuodelle 2018. Avustusten hakuaika päättyy 31.10.2017 kello 15.00.

Avustuksia haetaan ensimmäistä kertaa sähköisen asiointiliittymän kautta. Yksityishenkilöt tarvitsevat asiointiliittymän käyttöön pankkitunnukset, varmennekortin tai mobiilivarmenteen, yhteisöt, kuten kunnat, yhdistykset ja säätiöt, käyttävät Väestörekisterikeskuksen Katso-organisaatiotunnuksia. Avustuksista kiinnostuneita yhteisöjä kehotetaankin varmistamaan mahdollisimman pian, että heillä on voimassa oleva Katso-tunnus, tai hankkimaan sellainen.

Rakennusten entistämisavustusten tavoitteena on säilyttää kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia osana maamme kulttuuriperintöä. Avustuksella toteutettavien korjaustöiden tulee edistää rakennuksen ja sen arvojen säilymistä. Avustusta myönnetään myös hankkeille, jotka vaativat erityistä rakennusrestauroinnin ja -konservoinnin asiantuntemusta tai jotka tukevat alojen työtapojen säilymistä ja elvyttämistä. Lisäksi avustuksella on mahdollista tukea suunnitelmien ja selvitysten laatimista.

Avustuksia myönnetään kohteen omistajalle, yksityishenkilölle tai yhteisölle, ensisijaisesti rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla (498/2010) suojeltuihin kohteisiin tai muuten merkittäviin kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista. Kunnat voivat hakea avustusta vain, jos kohde on suojeltu lailla kulttuurihistoriallisesti huomattavien rakennusten suojelusta (572/64), rakennussuojelulailla (60/1985) tai lailla rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010).

Museoiden innovatiivisten hankkeiden tavoitteena on lisätä kulttuuriperinnön ja taiteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja merkitystä kehittämällä museoiden toimintamalleja sekä syventämällä museoiden ja yleisöjen välistä vuorovaikutusta. Avustuksella tuetaan erityisesti kokeiluja ja uudenlaisia, innovatiivisia tapoja tehdä museotyötä. Avustukset on tarkoitettu päätoimisesti ja ammatillisesti hoidettujen kunnan, yhdistyksen, säätiön tai julkisoikeudellisen laitoksen museoiden omiin tai yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa toteutettaviin hankkeisiin.

Lisää avustuksia hakuun loppuvuodesta
Myöhemmin tänä vuonna on haettavissa avustukset maailmanperintökohteiden hoitoon, kulkuvälineiden entistämiseen, paikallismuseoiden hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Ensi vuoden puolella haettavia avustuksia ovat muinaisjäännösalueiden sekä kulttuuriympäristökohteiden hoitoavustukset.

Lisäksi Museovirasto avaa syksyllä 2017 Euroopan kulttuuriperinnön teemavuoteen 2018 liittyvän, osallisuuteen ja osallistumiseen liittyvän kokeilu- ja kehittämishankkeita koskevan haun.

Lisätietoja

POHJALAISTALON
SADAT VUODET
valtakunnallinen rakennuskulttuuritapahtuma Seinäjoella 10.-11.11.2017

Tutustu seminaarin ohjelmaan.

Ilmoittautuminen: 24.10.2017 mennessä täyttämällä sähköinen ilmoittautumislomake.

Tiedustelut:
yhdistyksen pj:lle Riitta Jaakkolalle
puhelimitse 0400 925 656 tai
sähköpostitse jaakkolanriitta(at)gmail.com

Yleisöseminaari
TERVE VANHA TALO?
Lauantaina 11.11.2017
klo 10.00-16-00
Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22-, Pori

Asutko vanhassa talossa tai oletko harkinnut sellaisen hankintaa? Tule kuuntelemaan asiantuntijaluentoja Terve vanha talo? -seminaariin, jossa perehdytään vanhojen rakennusten kuntoon, laatuun ja ominaisuuksiin.

Seminaarin hinta 15 euroa (sisältää aamu- ja iltapäiväkahvit sekä kevyen lounaan).

Ilmoittautuminen: 02-621 1051 tai toivo@pori.fi.

Tutustu seminaarin ohjelmaan (pdf).

Seminaarin järjestää Rakennuskulttuutritalo Toivo Yhdessä Suomen korjausrakentamiskeskusten verkoston kanssa.

Tervetuloa Turku-Safan gaalaan!

Tänä juhlavuonna Turku-Safa juhlii Suomi 100-ja Safa 125-vuotta Gaalan merkeissä Kårenilla 17.11.17.

Gaalaan on avoin kutsu ja sinne ovat tervetulleita avecit, ystävät, tuttavat ja kaikki rakentamisesta kiinnostuneet!

Ohjelmaan sisältyy mm. hyvää ruokaa, juomaa, yhteistyökumppaneita ja mahtava jazzbändi Arctic Funkies, jossa esiintyvät Henri Marjamäki, Jaakko Martikainen, Eveliina Jaatinen ja Oskar Suksi.

Gaalassa jaetaan TurkuSAFA -hyvän rakentamisen tunnustuspalkinto, jonka voittaja ratkaistaan Turun Sanomien järjestämän juttusarjan ja äänestyksen perusteella.

Ilmoittauduthan gaalaan pikaisesti ilmoittautumislomakeella ja kutsuthan mukaan myös ystäväsi ja tuttavasi!

Juhlitaan yhdessä turkulaista rakentamista!

Ilmoitukset


MYYDÄÄN!

Tuppensahattua koivulankkua, vahvuus 50 mm.
Hinta hyötyleveyden mukaan. Pöytyällä.

Tiedustelut:
Hanna Ahlgren
040 541 7856

HUONEKALUJA!

Elämää nähneet kartanomööpelit etsivät uutta kotia:

Sohva: korkeus 105, leveys 235, syvyys 66 cm

Ruokapöytä: korkeus 77, leveys 105, pituus 119 cm. Lisälevyt 2x37 cm

Sohvapöytä: korkeus 75,5, soikea pöytätaso 69x107,5 cm

Christelin lipasto: korkeus 104, leveys 104, syvyys 57 cm

Tiedustelut:
outi.kangasniemi@pp1.inet.fiLINOLEUM-MATTO!

Ohessa kuva linoleum-matosta, jota n. 12 m² haettavissa hyvään talteen Kiskosta, sovitusti.

Tiedustelut:
Erja Sini-Kaarina Varis
050 5722983

MYYDÄÄN!

Myydään kolmiosainen komeron karmipaketti,
korkeus 260 cm.

Tiedustelut:
050-67408MYYDÄÄN!

Myydään 2 x komeron ovikarmipaketti.
Karmin ulkomitat 57x260 cm

Tiedustelut:
050-67408Jan-Erik Anderssonin teos "The Destruction of Beauty" YouTube:ssa!

Taiteilija Jan-Erik Andersson on julkaissut uusimman teoksensa, videon YouTube:ssa. 14 minuuttia kestävän filmin voi nähdä osoitteessa: http://www.youtube.com/watch?v=AEL0QIdCLTk . Video näyttää keskustelua herättäneen Wikström & Krogiuksen jugend talon kauniisti ornamentoidun fasadin purkua Turussa 21.2-25.2 2011. Andersson on ainoa joka on kuvannut videolle kun koko fasadi pala palalta revitään rikki.

Videon tarkoitus on vaikuttaa siihen että syntyisi laaja keskustelu ornamentoitujen puutalojen säilyttämisen tärkeydestä. Anderssonin mielestä niiden vaikutus viihtyvyyteen on oleellinen. "Ornamentiikka avaa ovet fantasian maailmaan." Andersson argumentoi yhdessä niistä monista artikkeleista, joita hän on kirjoittanut ornamentiikan merkityksestä. Turussa on parhaillaan purku-uhan alla useita merkittäviä puurakennuksia, ehkä ajankohtaisimmat ovat arkkitehti Frithiof Strandellin puutalot. Strandell on tehnyt useimmat merkittävimmistä jugend-rakennuksista Turussa.

Wikeström & Krogiuksen talo purettiin Turun kaupunginvaltuustossa vuonna 2006 äänestyksen jälkeen tehdyn päätöksen seurauksena, vaikka Turun maakuntamuseo piti rakennusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. Meidän Turku yhdistys valitti päätöstä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, joka kuitenkin puolsi purkamista.

KOTO ETELÄPOHJALAISEEN KULTTUURIMAISEMAAN

Vielä 1700-luvulla puhuttiin Suomesta, Ruotsista ja Pohjanmaasta erillisinä alueina. Erämaat eristivät maakunnan muusta Suomesta, mutta meri yhdisti sen Länsi-Pohjaan Ruotsin puolelle. Ruotsista saatiin vaikutteita pohjalaiseen rakentamiseen, mutta taidoistaan kuulut pohjalaiset kirvesmiehet myös veivät osaamistaan Ruotsiin. Hyvin pitkälti samantyyppistä talonpoikaista rakentamista kuin Pohjanmaalla, löytyy Ruotsin Hälsinglandista sekä Västerbottenista. Hälsingeläistaloille Ruotsin valtio hakee tänä vuonna maailmanperintökohteen arvoa.

Eteläpohjalaisessa maisemassa pohjalainen talo on identiteettiä luova tekijä. Oma paikallinen rakennusperinne on rikkautta, mutta kulttuuriset ominaispiirteet ovat hävinneet uudisrakentamisesta viimeisten vuosikymmenten aikana. Arvomaailma kuitenkin muuttuu - asumisella halutaan yhä enemmän ilmentää elämäntapaa ja identiteettiä. Ekologisuus, esteettiset ja kulttuuriset arvot sekä perinteet painottuvat.

Koto eteläpohjalaiseen kulttuurimaisemaan on Kitinojan kyläseura ry:n pilottihanke, jolle on saatu rahoitus Seinäjoen seudun kehittämisyhdistys Liiveri ry:ltä Euroopan maaseuturahastosta. Kylän omaehtoisella maankäytön suunnittelulla ja erityisellä kaavaan sidottavalla rakentamistapaohjeistuksella luodaan asumiselle arvovaihtoehto ja tarjotaan paikka niille, jotka haluavat rakentaa oman kotonsa vanhan, aikaa kestävän mallin mukaan arvoiseensa ympäristöön. Alueelle voi hiljakseen nousta uusia, traditionalistiseen tapaan suunniteltuja rakennuksia sekä muualta siirrettyjä vanhoja rakennuksia. Perinteisten pihapiiriin kuuluvien ulkorakennusten käyttötarkoitus voi olla moderni, ja ulkoisesti perinteinen talo voi olla sisäpuoleltaan kaikki nykyajan mukavuusvaatimukset täyttävä, viihtyisä koti.

Kitinoja sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa Kyrönjokilaakson kulttuurimaisemassa.

http://www.koskenrannalta.blogspot.com
http://www.valokaista.fi
https://www.facebook.com/home.php#!/pages/Etel%C3%A4pohjalainen-talo/189910927713853

Päivitetty 18.10.2017.