Ilmoitustaulu
Tällä sivulla julkaisemme jäsentemme toimittamia ilmoituksia esim. erilaisista tapahtumista tai muista toimintaamme liittyvistä aiheista.   Ilmoituksen jättö ilmoitustaululle (ei yrityksille, vain jäsenille) Kerrothan, kun ilmoituksesi vanhentuu!

Tapahtumat

Hienoja puutalotapahtumia tulossa!

Loviisan Wanhat Talot 26.-27.8.2017
loviisanwanhattalot.fi

Uudenkaupungin Vanhat Talot 2.-3.9.2017
uginvanhattalot.fi

Rakkaudesta Remonttiin ‐ Renovera med Kärlek

Rakkaudesta Remonttiin ‐ Renovera med Kärlek - toivottaa tervetulleeksi tutustumaan kokkolalaisiin vanhoihin taloihin 26.8.2017! Vanhojen rakennusten kunnostamisesta ja tunnelmasta kiinnostuneille suunnattu tapahtuma järjestetään nyt jo toisen kerran. Yleisö pääsee tutustumaan pientä pääsymaksua vastaan yksityiskoteihin eri vuosikymmeniltä ja ‐sadoilta, 1800- luvulta ja 1900-luvun alkupuolelta. Niitä on remontoitu tai remontoidaan tälläkin hetkellä rakkaudella ja intohimolla, aikaa säästämättä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty tapahtuma yllätti huikealla kävijämäärällä. Mukana olleessa 12 talokohteessa vieraili jokaisessa 100-250 henkeä. Kokkola on erinomainen paikka vanhojen talojen juhlan järjestämiseksi. Vanha kaupunki Neristan 1600-luvun ruutukaavoineen ja 1800-luvun taloineen sekä Mäntykankaan 1900-luvun alun jugendtyylinen alue ovat hienosti säilyneitä kokonaisuuksia, mutta vanhaa rakennuskantaa löytyy runsaasti myös muualta Kokkolassa.

Kohteiden kunnostuksessa pääpaino on perinteisissä korjausmenetelmissä ja ‐materiaaleissa, jotka takaavat vanhan rakennuskannan sekä estetiikan säilymisen myös jälkipolville. Vanhojen talojen kunnostamisesta voi olla vaikea saada tietoa eikä osaavia ammattilaisia tahdo löytyä. Tapahtuma toimii verkoston luojana kunnostuksesta kiinnostuneiden ja sitä tekevien välillä. Rakkaudesta remonttiin tapahtuman järjestämistä varten on perustettu Kokkolan Wanhan Waalijat ry.

Parhaimmillaan vanhassa talossa asuminen on elämätapa, jossa asukkaat oppivat kuuntelemaan ja kunnostaman kotiaan sen omista lähtökohdista. Narisevat lattiat, tuli kaakeliuunissa ja huoneet, jotka kertovat tarinoita, luovat vanhojen talojen taian, joka hurmaa niin asukkaansa kuin yleisön jälleen ensi elokuussa!

Tervetuloa kylään!

Kokkolan Wanhan Waalijat ry
Wanhan.Waalijat@gmail.com
https://www.facebook.com/rakkaudestaremonttiin/

Yhteyshenkilö: Petri Leppänen, puh. 040-302 4067
Kokkolan Wanhan Waalijat ry:n puheenjohtaja ja puolipäiväremonteeraaja

Rakennustalkoot Lamminkankaalla Saarijärven Kalmarissa 27.9.-30.9.2017.

Tervetuloa leppoisaan porukkaan 1-4 päiväksi. Laktovegetaarinen ruoka.

Ilmoittautumiset Kirstille: 040-7030519

Ilmoitukset


MYYDÄÄN!

Tuppensahattua koivulankkua, vahvuus 50 mm.
Hinta hyötyleveyden mukaan. Pöytyällä.

Tiedustelut:
Hanna Ahlgren
040 541 7856

HUONEKALUJA!

Elämää nähneet kartanomööpelit etsivät uutta kotia:

Sohva: korkeus 105, leveys 235, syvyys 66 cm

Ruokapöytä: korkeus 77, leveys 105, pituus 119 cm. Lisälevyt 2x37 cm

Sohvapöytä: korkeus 75,5, soikea pöytätaso 69x107,5 cm

Christelin lipasto: korkeus 104, leveys 104, syvyys 57 cm

Tiedustelut:
outi.kangasniemi@pp1.inet.fiLINOLEUM-MATTO!

Ohessa kuva linoleum-matosta, jota n. 12 m² haettavissa hyvään talteen Kiskosta, sovitusti.

Tiedustelut:
Erja Sini-Kaarina Varis
050 5722983

MYYDÄÄN!

Myydään kolmiosainen komeron karmipaketti,
korkeus 260 cm.

Tiedustelut:
050-67408MYYDÄÄN!

Myydään 2 x komeron ovikarmipaketti.
Karmin ulkomitat 57x260 cm

Tiedustelut:
050-67408Jan-Erik Anderssonin teos "The Destruction of Beauty" YouTube:ssa!

Taiteilija Jan-Erik Andersson on julkaissut uusimman teoksensa, videon YouTube:ssa. 14 minuuttia kestävän filmin voi nähdä osoitteessa: http://www.youtube.com/watch?v=AEL0QIdCLTk . Video näyttää keskustelua herättäneen Wikström & Krogiuksen jugend talon kauniisti ornamentoidun fasadin purkua Turussa 21.2-25.2 2011. Andersson on ainoa joka on kuvannut videolle kun koko fasadi pala palalta revitään rikki.

Videon tarkoitus on vaikuttaa siihen että syntyisi laaja keskustelu ornamentoitujen puutalojen säilyttämisen tärkeydestä. Anderssonin mielestä niiden vaikutus viihtyvyyteen on oleellinen. "Ornamentiikka avaa ovet fantasian maailmaan." Andersson argumentoi yhdessä niistä monista artikkeleista, joita hän on kirjoittanut ornamentiikan merkityksestä. Turussa on parhaillaan purku-uhan alla useita merkittäviä puurakennuksia, ehkä ajankohtaisimmat ovat arkkitehti Frithiof Strandellin puutalot. Strandell on tehnyt useimmat merkittävimmistä jugend-rakennuksista Turussa.

Wikeström & Krogiuksen talo purettiin Turun kaupunginvaltuustossa vuonna 2006 äänestyksen jälkeen tehdyn päätöksen seurauksena, vaikka Turun maakuntamuseo piti rakennusta kulttuurihistoriallisesti arvokkaana. Meidän Turku yhdistys valitti päätöstä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti, joka kuitenkin puolsi purkamista.

KOTO ETELÄPOHJALAISEEN KULTTUURIMAISEMAAN

Vielä 1700-luvulla puhuttiin Suomesta, Ruotsista ja Pohjanmaasta erillisinä alueina. Erämaat eristivät maakunnan muusta Suomesta, mutta meri yhdisti sen Länsi-Pohjaan Ruotsin puolelle. Ruotsista saatiin vaikutteita pohjalaiseen rakentamiseen, mutta taidoistaan kuulut pohjalaiset kirvesmiehet myös veivät osaamistaan Ruotsiin. Hyvin pitkälti samantyyppistä talonpoikaista rakentamista kuin Pohjanmaalla, löytyy Ruotsin Hälsinglandista sekä Västerbottenista. Hälsingeläistaloille Ruotsin valtio hakee tänä vuonna maailmanperintökohteen arvoa.

Eteläpohjalaisessa maisemassa pohjalainen talo on identiteettiä luova tekijä. Oma paikallinen rakennusperinne on rikkautta, mutta kulttuuriset ominaispiirteet ovat hävinneet uudisrakentamisesta viimeisten vuosikymmenten aikana. Arvomaailma kuitenkin muuttuu - asumisella halutaan yhä enemmän ilmentää elämäntapaa ja identiteettiä. Ekologisuus, esteettiset ja kulttuuriset arvot sekä perinteet painottuvat.

Koto eteläpohjalaiseen kulttuurimaisemaan on Kitinojan kyläseura ry:n pilottihanke, jolle on saatu rahoitus Seinäjoen seudun kehittämisyhdistys Liiveri ry:ltä Euroopan maaseuturahastosta. Kylän omaehtoisella maankäytön suunnittelulla ja erityisellä kaavaan sidottavalla rakentamistapaohjeistuksella luodaan asumiselle arvovaihtoehto ja tarjotaan paikka niille, jotka haluavat rakentaa oman kotonsa vanhan, aikaa kestävän mallin mukaan arvoiseensa ympäristöön. Alueelle voi hiljakseen nousta uusia, traditionalistiseen tapaan suunniteltuja rakennuksia sekä muualta siirrettyjä vanhoja rakennuksia. Perinteisten pihapiiriin kuuluvien ulkorakennusten käyttötarkoitus voi olla moderni, ja ulkoisesti perinteinen talo voi olla sisäpuoleltaan kaikki nykyajan mukavuusvaatimukset täyttävä, viihtyisä koti.

Kitinoja sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaassa Kyrönjokilaakson kulttuurimaisemassa.

http://www.koskenrannalta.blogspot.com
http://www.valokaista.fi
https://www.facebook.com/home.php#!/pages/Etel%C3%A4pohjalainen-talo/189910927713853

Päivitetty 15.8.2017.