KAPSÄKKI

Voit tilata Kapsäkin omaan tapahtumaasi

Rakennusperinteen Ystävät on koonnut vanhoja rakennusmateriaaleja Kapsäkkiin, jonka esittelyn voi tilata kouluvierailuille, messuille ja muihin tapahtumiin. Kapsäkki oli hankkeen työnimi, mutta kapsäkistä tulikin kaksi iloista taloa! Kapsäkin kahdessa harjakattoisessa laatikossa kulkevat mm. ikkuna, johon on jätetty näkyviin eri korjausvaiheet, listamalleja, tapetti- ja lattianpäällystenäytteitä, sapluunamalleja, eristemateriaaleja ja paljon muuta. Kapsäkin sisältö innostaa tunnistamaan eri aikakausien tyylejä, mutta se tuo myös painokkaasti esille vanhojen materiaalien ekologisuuden ja toimivuuden.

Kapsäkin avulla halutaan jakaa konkreettista tietoa. Eri rakennusmateriaalien erot huomaa parhaiten käsin koskettamalla. Monet vanhat materiaalit kertovat myös valmistusajastaan ja samalla muistuttavat vanhojen pintamateriaalien historiallisesta arvosta ja merkityksestä. Liian usein vanha puretaan "uusvanhojen" tai kokonaan modernien materiaalien tieltä. Kapsäkin sisältö koostuu etupäässä vanhoista rakennusmateriaaleista. Vertailun vuoksi mukana on myös uudempia materiaaleja, esimerkiksi lasivillaa, alkydimaalia, muovimattoa ja uutta ikkunalasia. Esimerkiksi vanhaa ja uutta ikkunalasia vertaillessa paljastuu, miten täsmällistä ja persoonatonta uusi lasi on verrattuna vanhaan ja epätasaiseen.

Voit tilata korjausrakentamisen ammattilaisen esittelemään Kapsäkkiä kouluusi, yhdistykseesi tai muuhun tapahtumaasi. Kapsäkin materiaalien esittely sopii lapsille ja aikuisille. Esittelyn yhteydessä voimme järjestää myös pienimuotoisia temperamaalinvalmistus-, sapluunamaalaus- ja ikkunankorjaustyönäytöksiä. Osallistujatkin voivat kokeilla, miten nämä työt onnistuvat. Tutustuminen aineistoon ja mahdolliset työnäytökset kestävät yhdestä kahteen tuntiin.

Tiedustelut: Katariina Entonen 050 349 5951, rpy (at-merkki) tuuma.net

Kiitokset Suomen Kulttuurirahastolle, jonka myöntämällä avustuksella Kapsäkki on toteutettu!

Ylimpänä on pala muovimattoa, neljänneksi ylimpänä näyte korvikekorkkimatosta. Muut näytteet ovat linoleumia eli korkkimattoa. Linoleumi yleistyi Suomessa jo ennen ensimmäistä maailmansotaa, ja vuosikymmenien ajan se oli suosittu ja toimiva lattianpäällyste. Nykyään korkkimattoja revitään valitettavan usein pois. Monessa talossa "alkuperäinen lattia" ei olekaan lautalattia, vaan juuri linoleumipäällyste. Ohjeita linoleumin hoitoon annetaan Rakennusperinteen Ystävien vuosijulkaisussa 2008, Toiveikkuuden aika.


Kapsäkistä löytyy näytteitä muun muassa eri aikakausien listamalleista.

Pieni pinkopahviseinä on maalattu itse valmistetulla liimamaalilla. Sapluunakuvion malli on Turun käsityöläismuseosta. Vieressä paperisia sapluunoita, joita on kuvion leikkaamisen jälkeen vahvistettu sellakalla.Kapsäkistä löytyviä tapetinpaloja. Vanhoissa tapeteissa ei käytetty muovia, toisin kuin useimmissa nykyisissä tapeteissa. Vanhoja tapetoituja pinkopahveja ei kannata suotta poistaa, sillä ne kantavat mukanaan talon historia.
Takana näytteitä vanhoista ja uudemmista eristysmateriaaleista, edessä maalinäytteitä. Mukana on öljymaalilla, temperamaalilla ja alkydimaalilla maalattuja näytteitä sekä "roslagin mahongilla" ja rautasulfaatilla käsitellyt mallipalat.
Kapsäkki sisältää mm. ikkunankorjaustarvikkeita, kovalevyä, lastulevyä ja puukuitulevyä sekä uusia ja vanhoja katemateriaaleja. Kapsäkissä kulkee myös Museoviraston korjauskortteja, joita selailemalla voi oppia uutta esimerkiksi pinkopahvitusten korjaamisesta.


Kapsäkin sisältö matkustaa talon muotoisissa laatikoissa, joiden väritys edustaa eri aikakausia. Keltaisen talon väritys oli suosittu empiretyylin aikaan. Italianpunaisella maalattu edustaa perinteistä punamullattua taloa. Nurkkalaudoissa käytetty puhdas valkoinen yleistyi vasta noin sata vuotta sitten.