KUNNOSSAPITO, KAIKKI Olli Borg KUNNOSSAPITO, KAIKKI Olli Borg

Käsityökalut kunniaan!

Vanhan talon kanssa puuhastellessa huomaa, kuinka käsityökalut ovat usein ylivertaisia uusiin keksintöihin verrattuna. Kirves, veistotaltta, käsihöylä ja sikli sekä pienihampainen saha ovat erittäin tehokkaita, mutta nykyisin aliarvostettuja, jopa ylenkatsottuja työkaluja

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Seppo Huhtinen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Seppo Huhtinen

Lattiasieni – vaikea muttei mahdoton vastustaja

Vain harva yksittäinen sienilaji vaikuttaa ihmisten arkielämässä yhtä moninaisesti kuin lattiasieni (Serpula lacrymans). Tämä ihmisen seuraan lyöttäytynyt laji ilmentää olemassaoloaan niin kiinteistökaupassa, kuntien teknisessä toimessa, peruskorjauksessa kuin lakituvassakin. Sienellä on ilkeänlainen maine. Se ei kuitenkaan ole niin kaikkivoipa lahottaja ja pelottava vastustaja kuin on esitetty.

Lue lisää
KUNNOSSAPITO, KAIKKI Juhani Turpeinen KUNNOSSAPITO, KAIKKI Juhani Turpeinen

Puurakennusten hyönteisvauriot

Puu on perinteinen ja omaleimainen rakennusmateriaali Suomessa. Perinteisen puurakentamisen aikaan rakentajat ja puurakennuksissa asuvat ihmiset tunsivat puun luonteen ja ominaisuudet. He tiesivät, miten puu rakennusmateriaalina käyttäytyy erilaisissa olosuhteissa, kuinka puurakennuksia tulee huoltaa ja kuinka niihin tulevat vauriot korjataan.

Lue lisää
MAALAUS, KAIKKI Jaakko Lainio MAALAUS, KAIKKI Jaakko Lainio

Mikä työvaihe on hiomaalaus?

Ammattilaisten laatimissa maalaustyöselityksissä käytetään eri käsittelyvaiheissa nimityksiä pohjustus, pohjamaalaus, hiomaalaus, välimaalaus ja valmiiksimaalaus, vaikka näissä eri työvaiheissa ei näyttäisikään olevan mitään olennaisia erovaisuuksia. Eikö olisi selvempää kertoa vain kuinka moneen kertaan maalaus on suoritettava ja käyttää kaikista väliin tehtävistä maalauksista nimitystä välimaalaus?

Lue lisää